Japán második éve csökkenti a Kínának szánt kölcsönök mértékét

Japán úgy döntött, hogy újabb 25%-kal csökkenti a Kínába irányuló kölcsönök mértékét – immár másodszor. Tokió ezzel az intézkedéssel is költségvetési hiányát szeretné lejjebb szorítani.

Japán ezekben a hetekben döntött arról is, hogy minden tengeren túli segélyprogramot drasztikusan visszafog. Szerepet játszik továbá Kína ijesztő mértékben növekvő gazdasági és katonai ereje.

A csökkentés után Kína még mindig 120 milliárd yenes (1 milliárd eurós) kölcsönhöz jutott Japánból a tavalyi pénzügyi évben, amely március 31-gyel ért véget.

Pekingben már ki is cserélte a kölcsönről szóló megállapodás iratait a pekigi japán nagykövet és a kínai külügyminiszter-helyettes.

Utoljára 1989-ben csökkentették ilyen mértékben a Kínának szánt kölcsönök mennyiségét. Akkor 40%-kal kisebb összeget adtak a japánok az előző évhez képest.

– A döntésnél figyelembe vettük hazánk pénzügyi helyzetén túl Kína gazdasági fejlettségének szintjét is – nyilatkozta egy japán hivatalnok. A részben kölcsönből, részben segélyből álló összeget jórészt
infrastrukturális beruházásokra és a belső tartományok lakosságának életszínvonal-emelésére költik.

A kínaiak nem örülnek a változásnak, de megértést mutattak a helyzetre való tekintettel.

Reuters

Related posts