Egyre több család küldi gyerekeit nemzetközi iskolába

Évről évre növekszik a nemzetközi iskolákba iratkozott japánok száma. Egyeseknek ez a legjobb lehetőség arra, hogy folyékonyan megtanuljanak angolul. Akemi Szuto például soha nem élt Japánon kívül, mégis, amikor tíz éves lett a lánya, olyan iskolába küldte, ahol az órákat angolul tartják.
– A fiam Amerikában tanul és azt szerettem volna, ha ugyanolyan oktatásban részesülnek. Ez igen nagy változás lesz a lányom számára, de mindkettőnknek tetszik az új környezet – mondja.
A kislány elmondta, hogy bár már négy éve tanul az angol iskolában, még mindig problémát okoz neki, hogy „második nyelvén” kell tanulányokat folytatni. Ugyanakkor nagyszerű mókának tartja, hogy két nyelvet is beszél és hogy más országokból is megismer gyerekeket.
A nemzetközi iskolák régóta tanítják azokat a japán gyerekeket, akik rövidebb-hosszabb ideig külföldön jártak iskolába és nehezen illeszkednek be a japán rendszerbe, amely alapja a vég nélküli memorizálás, felkészítve a tanulókat a szörnyű egyetemi vizsgákra.
Akemi és kislánya azonban annak a növekvő csoportnak a tagjai, akik még soha nem éltek Japánon kívül.
Jelenleg mintegy negyven angol nyelvű iskola működik a szigetrszágban, és számuk az elmúlt években látványosan nőni kezdett, mióta az otthon élő japánok között is népszerűvé lettek.
Vannak, akik a kétnyelvű munkaerő jobb kilátásai miatt, de vannak olyanok is, akik a japán iskolarendszerrel szembeni ellenérzéseik miatt íratják be a gyerekeket ilyen intézménybe.
Egyre többen vélik úgy, hogy a japán iskolák kizárólag a mechanikus magolást követelik meg, ezért a gyerekek nehezen fejlesztik ki a kreatív gondolkodás képességét. Mások arra panaszkodnak, hogy sok évnyi tanulás után a gyerekek úgy jönnek ki az iskolából, hogy képtelenek angolul megszólalni.
Ugyanakkor fennáll a veszély, hogy az angol iskolákba járó japán gyerekek kevesebbet tanulnak meg saját kultúrájukból és történelmükből.
Évtizedeken át az ilyen iskolákba járó tanulóknak különbözeti vizsgát kellett tenniük, mielőtt egyetemre jelentkezhettek volna, ezért sokan közülük a tengeren túl szereztek diplomát. Idén márciusban azonban új szabályok léptek életbe, amelyek megengedik, hogy az angol iskolák tanulói ugyanolyan felvételin vehessenek részt, mint a többi japán diák.

Asia Pacific

Related posts