Japán készen áll a Hokkaidót a Szachalin-szigetekkel összekötő alagút építésére

Japán hajlandó finanszírozni egy olyan alagút megépítését, amely a főszigetet, Honsú, Hokkaidót (az északi nagy szigetet) és a vitatott hovatartozású Szachalin-szigeteket kötné össze – jelentette be az orosz Közlekedési Minisztérium.

A japánok készen állnak a kilométerenként 30-32 millió dollárba kerülő munkára – tudtuk meg a közleményből. (A hasonló építkéezések Oroszországban jelenleg kb. 100millió dollárba kerülnek km-enként.)

A részleteiben még nem kidolgozott terv szerint épül majd egy 7 kilométeres szakasz Honsú és a Szachalin-szigetek között, és egy, amely a szigeteket köti össze Hokkaidóval. Ez utóbbit 42 km hosszúra tervezik.

A kérdésről egy kormányközi bizottsági ülésen tárgyaltak. Ennek során a felek megállapodtak abban, hogy ha nem tesznek lépéseket a nemzetközi szállítás terén, Kína és Kazahsztán megteszi helyettük.

A távol-kelet és Európa közti árucsere 95%-a a Szuezi-csatornán keresztül bonyolódik. Egy új szállítási folyosó jelentősen csökkentené a szállítási időket. Oroszország 2020-ig felvázolt stratégiája most alakul ki, de az alagút tervei szorosan illeszkednek hozzá – adta hírül a minisztériumi forrás.

Rian Novosti

Related posts