Aprítási technikák II.

Kacura muki

Biztosan láttál már olyan kést, ami csak a japán konyhákban szokott előfordulni: jellegzetessége, hogy teljesen egyenes élű. Ezt használják a japán séfek arra, hogy a zöldséget tényleg hajszálvékonyra vágják. A kés legizgalmasabb funciója azonban az, hogy vele végzik a kacura mukit, azaz a répa-hámozást, melynek végén egyetlen hosszú répacsíkot kapsz. Ehhez előbb vágd a répát (vagy jégcsapretket) 6-8 centis darabokra, és az sem baj, ha az esetleg kiálló részeket előbb lefaragod. Ezután a tenyeredbe fogva lassan forgatod a zöldséget, míg a kés egyenes pengéje lehámozza (mellesleg nagyban így készül a furnér vagy a gyufa is).

Ezzel a késsel tudsz hosszában kis háromszögeket vágni a répából, hogy aztán karikára vágva kis virágszirmokat kapj.

 

 Fórum az ázsiai konyháról

Kapcsolódó bejegyzések