Japán is meghódítaná a Holdat

Az űrkutatóknak gyakran már egy sikeres műholdfellövés is elég ahhoz, hogy merjenek nagyon nagyot álmodni. Most a japánok jelentették be, hogy embereket és robotokat akarnak küldeni a Holdra.

Kísérőbolygónk manapság igen népszerű, most a japánok jelentették be, hogy húsz éven belül személyesen is meglátogatnák. Persze a szürke golyóbist nem csak ők szeretnék meghódítani. Az európai Smart-1 űrszonda már a Hold körül keringve gyűjti az adatokat, a néhány sikeres műholdfellövésen fellelkesült indiai és kínai űrkutatók pedig három éven belül akarnak hasonló küldetést indítani. Az Egyesült Államok merész álmodozói a Marsra irányuló küldetésekben használnák ugródeszkaként az égitestet.

Állami pénzre hajtanak

A japán űrkutatási hivatal, a JAXA nem véletlenül állt elő új tervekkel, nagyobb állami támogatást szeretnének projektjeikhez. Most évente 2 milliárd dollárt kapnak, de 2,6 milliárdot szeretnének, ami még mindig eltörpül az amerikai űrkutatók évi 16 milliárd dolláros támogatásától. A JAXA vezetője, Keiji Tachikawa szerint igazán nem kérnek sokat, persze azt is hozzátette, hogy csak a következő években derül majd ki az esetleges űrutazások valós költsége.

Ezt a sok pénzt egyébként új rakéták és űrhajók kifejlesztésére költenék, illetve olyan robotikai és nanotechnológiai kutatásokra, amelyeket a Holdon végzett kísérletek során hasznosíthatnának. A jövőbeni űrmissziókról egyelőre nem közöltek részleteket, és valószínűleg egy évtizeden belül sem derül ki, hogy önállóan, vagy más nagyratörő nemzetekkel együtt indulnának-e az űrbe. Tíz év múlva a JAXA azt is megvizsgálja, hogy készen áll-e további erőforrásokat fordítani az emberek űrutaztatására és egy Hold-bázis felépítésére. A Marsra induló japán kületésekről valószínűleg csak 2025-ben születik döntés.

Vége a kudarcsorozatnak?

A tervekkel két hónappal azután állt elő a JAXA, hogy sikeresen fellőtte az űrbe a H-2A rakétával egy kommunikációs műholdat. Egy évvel korábban, 2003 novemberében nem voltak ilyen szerencsések: a rakéta a szállítmányával együtt felszállás közben megsemmisült, és emiatt az egész űrprogramot leállították. 2003 decemberében a Marsra készülő Nozomi nevű űrszondájukat is elvesztették, mert a készülék menet közben meghibásodott, és letért kitűzött pályájáról.

index

Related posts