Japán élelmiszerrel segíti Észak-Koreát

A szigetország az elrabolt állampolgárairól szóló tárgyalások kiemenetelétől függetlenül leszállítja a korábban vállalt segély 125000 tonnányi hátralévő részét – jelentette be Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök.

Az élelmiszert nemzetközi ügynökségeken keresztül jut el Koreába akkor, amikor az szükséges – mondta a Parlamentben azokra a felvetésekre reagálva, hogy be kellene fagyasztani a segélyeket, amiért elakadtak a tárgyalások az elrabolt japánok hazaengedéséről.

Koizumi még egy május 22-i találkozón megígérte Kim Dzsong Ilnak, hogy 250 ezer tonnányi élelmiszerrel és 10 millió dolláros gyógyszercsomaggal segíti a kommunista országot.

A segélyt októberben kezdték folyósítani, nemzetközi szervezeteken át 125 ezer tonna élelmiszert és 7 millió dollár értékű orvosi ellátmányt juttattak Koreába. Tokió hivatalnokokat küldött egy monitoring misszióval az ENSZ Élelmezési Program keretében, hogy meggyőződjenek arról: a szállítmányt a rászorulók kapják.

A segély második felét a 2004-es üzleti évben (vagyis 2005 március végéig) tervezik átadni.

Az elrabolt japánok családjai és támogatói dühösek és elkeseredettek a tárgyalások menete miatt, és felszólították a kormányt, hogy fagyassza be a megígért segélyek folyósítását és állítsa le a gazdasági szankciók lazítását Észak-Koreával szemben.

Kyodo

Related posts