Hokkaidón a bűzölgő szemétkupacok szolgáltatják az energiát

A szunagavai „Clean Plaza Kurukuru” elnevezésű hulladékfeldolgozó arra tesz kísérletet, hogy a város teljes energiaellátását a konyhai szemétből fedezze.

Ráadásul a melléktermékként keletkező hő felhasználható arra, hogy leolvasszák vele az utakról a havat.

A metángáz illata elég erős ahhoz, hogy a látogatók befogják az orruk, amikor a központ két gáztankját látogatják, ahol a háztartási hulladék komposztálása folyik. Itt keletkezik a metán, amelyet aztán elektromos áram termelésére használnak.

A tartályokban tenyésző nagy mennyiségű baktérium segíti a magas hőmérsékletű metán létrejöttét. A tartályok 55 Celsius fokosak. Gyakorlatilag ezek a baktériumok bontják le a szemetet.

A feldolgozóüzem 2,5 milliárdba került. Tavaly márciusban kezdett üzemelni, miután a korábbi szemétlerakó megtelt.

A konyhai hulladékot naponta szállítják ide a városból – mintegy tíz tonnát -, amely egyedül erre a feladatra évi 100 millió jent költ.

A hulladékot először ledarálják, majd a tartályokba kerül.

A művelet során a munkások szétválogatják a szemetet, és kivesznek belőle minden olyan tárgyat, amely a gépek meghibásodását okozhatja.

Négy generátor égeti el a keletkezett gázt és termel elektromos áramot. Összteljesítményük mintegy 120 kilowatt, amely 40 háztartás számára nyújt elegendő áramot.

Az árammal egyelőre a központ működését biztosítják. A melléktermékként keletkezett hővel a téli hónapokban az utakat tisztítják meg a hótól.

A másik mellékterméket trágyaként értékesítik. Az üzem vezetője hangsúlyozta: gyakorlatilag minden hasznosítható valamire, semmit sem kell csak úgy kidobni.

A szomszédos Fukagava és Takikava városokban hasonló üzemeket létesítettek. A jokoszukai önkormányzat a keletkezett gázt autók meghajtására használja.

Japán biomasszából való energiatermelése – beleértve a szerves anyagok, mint például fűrészpor, forgács elégetését – összesen 210 ezer kilowattra rúg, ami egy átlagos atomerőmű teljesítményének 20%-át teszi ki.

Yomiuri Shimbun

Related posts