IKO-1 súlycsoportos VB – indulók és esélyek

A B-blokk felső ágának első küzdőpárja a második kiemelt orosz Alexander Pichkunov és az iráni Monsen Mobaraki.

Mobaraki nagy eredményekkel ugyan nem rendelkezik, de mint már sokszor láthattuk, leírni az irániakat sosem szabad.

Pichkunov (27 éves, 194 cm, 104 kg) ellenben már igazán nagy név a szakmában. 1999-ben 21 évesen harmadik helyezést ért el a VII. világbajnokságon, ahol többek között Glaube Feitosa is az „áldozatai” között volt. Többszörös orosz bajnok és volt már három K-1 mérkőzése is (az utolsó márciusban volt Párizsban), melyek mindegyikét megnyerte.

Pichkunov hosszú kezű, hosszú lábú, rendkívül kellemetlen ellenfél. Úgy vélem a nyolcba ebből a párból mindenféleképpen Ő kerül majd.

Pichkunov négybe jutását a Marcos Furlan vs. Zalim Temrokov páros győztese akadályozhatja meg.

Marcos Furlan brazil versenyző, jellegzetes brazil lábtechnikával és mozgásrendszerrel. Többszörös brazil bajnok, aki a legutóbbi VB-n a legjobb 16 között volt és tagja volt annak a brazil válogatottnak, amelyik 2002-ben csapat VB-t nyert.

A pár másik tagja Temrokov (27 éves, 183 cm, 93 kg) 2002-ben nyílt orosz bajnokságot nyert és a 2003-as VB-n a japán bajnok Atsushi Kadoi-tól kapott ki a legjobb 64-be jutásért.

Úgy gondolom, hogy ebből a párból az eredményei alapján mindenképpen Furlan az esélyesebb a továbbjutásra.

A B-blokk felső ágán véleményem szerint a legjobb négybe jutásért Pichkunov és Furlan küzd majd. A küzdelmet valószínűleg a nagyobb rutin és a fizikai adottságok döntik majd el, méghozzá az orosz javára.

A B-blokk alsó ágán Ewerton Teixeira Yoshitaka Uchida mérkőzik majd egymással.

A színes bőrű brazil Teixeira meghatározó név a kyokushin küzdők között. Hosszú végtagú, szikár, nagyon kellemetlen küzdőmodorú versenyző. Fő fegyvere az elképesztő tolóerejű mae gerije, amitől az ellenfelek csak úgy röpködnek lefele a tatmiról.

Teixeira sokszoros brazil és észak-amerikai bajnok, csapatvilágbajnok és a legutolsó súlycsoprt nélküli VB. III. helyezettje.

Számomra nem kétséges, hogy a brazil fiú el fogja söpörni Uchidát, aki még egy nagyon fiatal fighter és egyetlen eredménye a múlt évi súlycsoportos japán bajnokság 4. helyezése.

Teixeira következő ellenfele a Mikhail Kozlov vs. Thomasz Najduch mérkőzés győztese lesz majd.

Kozlov (27 éves,186 cm,100 kg) ötszörös orosz bajnok és a múlt évi összjapán bajnokság III. helyezettje. Komoly erőállóképességi küzdő hírében áll.

Najduch lengyel származású EB. győztes, régi „bútordarab” már a küzdőtéren. Stílusa eléggé ortodox, viszont nagy rutinnal rendelkezik.

Kettejük csatájából eredményei alapján valószínűleg Kozlov megy majd tovább.

Ewerton Teixeira vs. Mikhail Kozlov. Megintcsak a szubjektív véleményemet tudom leírni: mind a két fiút láttam már küzdeni és úgy vélem, hogy a mozgás, a harciszellem és az eredményesség mindenféleképpen a brazi harcos győzelmét vetí
ti előre.

A B-blokk nyolcasából tehát a papírforma szerint Alaxander Pichkunov és Ewerton Teixeira kerül majd a legjobb négy közé és mérkőzik majd meg egymással.

A világ legjobb négy fightere között már végképp nehéz jósolgatni. A Pichkunov kontra Teixeira mérkőzés eredményét tehát meg sem kísérlem előrevetíteni. Két nagyon hasonló adottságú versenyző, nagyon hasonló eredménylistával.

A Kurbanov vs. Stepin küzdelem viszont szerintem a rutinosabb Kurbanov győzelmét hozza majd.

Elválik.

Izgatottan várom tehát a híreket a hétvégi nagy viadalról.

Schmidt Péter

 

A három kiemelt küzdő:

Image

Ewerton Teixeira

Image

Alexander Pichkunov

Image

Lechi Kurbanov

Related posts