Hungarian Open Nyíregyháza 80 kg

18 versenyző szerepelt a súlycsoportban.

 

A bemérkőzéseknél a horvátok legjobb középsúlyúja – Goran Dekanic – ipponnal verte 1,5 perc alatt a stabilitásos Vígh Zoltánt. Majd tatamira lépett Szabó Tamás, aki korábban 70 kg-ban gyakran szerepelt a dobogón, bár évek óta nem versenyzett. Most, sokak nagy örömére újra küzdőtérre lépett egy magas lengyel versenyzővel szemben. Talán Tamás volt a legkönnyebb a súlycsoportban – 73 kg. Tamás erőteljes technikáival végig dominált a küzdőtéren. A 3 perc utolsó másodpercében volt egy gyomorütése, amire wazarit (fél pont) kapott, és magabiztosan ment tovább a 16-ba.

A horvát Dekanic a kapuvári fiatal reménységgel, Bak Sándorral küzdött. Sanyi versenyről versenyre javul, feltehetően meghatározó küzdője lesz majd a 80 kg-nak. Bírói döntéssel győzött, 3 perc után.

Szabó Tamásnak Kiss Róbert állta útját, aki a  Matsushima csoport legjobb versenyzője. Tamás lábfejei sérültek voltak, ami tovább nehezítette a helyzetét egy jelenlegi top versenyzővel szemben.

A fiatal Banzai-os Magna Gergő junior válogatott évei után itt debütált. Az első körben nagyon könnyű ellenfele volt, a külföldi versenyző pár combrúgás után feladta a küzdelmet.

Kádár Roland (Abasár) a jászberényi Szappanos Csabával kezdett. Roland régi versenyzője a középsúlynak, és elsősorban erejével, erőállóképességével biztosítja győzelmeit. Bár Csaba láthatóan javult, ez azonban kevés volt még Roland ellen, aki végig dominált és bírói döntéssel győzött. A törésnél a szlovák Baltazár teljesített a legjobban 16 deszkával.

Kiss Róbertre óriási küzdelem várt egy igen jó svájci versenyzővel szemben. A nagyon szoros csatában kissé a svájci fiú dominált, de Robi olyan akarattal küzdött, mint még talán soha. A nap egyik leghosszabb, legkimerítőbb csatája volt. Megközelítőleg 20-30 másodperc lehetett vissza a 9 percből, amikor a svájci fiú javára kezdett billeni a mérleg, ám Robi egy nagyszerű köríves fejrúgással bebiztosította maga számára a négybe jutást! Magna szintén egy svájci küzdővel mérkőzött, de ez nem sikerült olyan hosszúra. Egy jobb lábas köríves fejrúgás után visszatett egy jobblábas oroshi kakato gerit (balta rúgás), amiből egy nagyon szép K.O. következett. Így máris a négyben volt. Bak Sanyi a szlovák Baltazárral mérkőzött, de egy közelharcból kivitelezett ushiro mawashi gerije (fordulós-köríves fejrúgás) wazarit (fél pont) és olyan előnyt jelentett, amit nem tudott behozni a szlovák fiú. Ezek után a két fiatal versenyző mérte össze pillanatnyi formáját. Bak Sándor és Magna Gergő küzdelméből az utóbbi került ki győztesen.

A nagy elánnal harcoló Kiss Robira ismét nagy csata várt. Kádár Rolanddal szoros, harcos küzdelmet vívtak. És a sors megismételte önmagát, bár most fordítottan. Mikor már Robi kezdett irányítani, és a 9 perc végén úgy tűnt, ő kerül a fináléba, Roland meglepően ráfordult egy ushiro gerire (fordulós egyenes testrúgás), és épp az utolsó nagy 20 másodperces hajrára magát „bevető” Robi, szinte beleugrott a rúgásba. Az eredmény ippon (K.O.), amivel Roland került a döntőbe.

A döntőben a Kádár Roland akarata, ereje  megállíthatatlan volt Magna számára, akinek az ezüstérem is nagyon szépen csillogott. Kádár Roland pedig sok év után végre a dobogó tetejére állhatott.

Gratulálunk mind a 18 versenyzőnek!

Related posts