Hivatalosan is megfricskázták a japánok orrát a történelemoktatás miatt

Kína hivatalosan is megdöbbenését és elégedetlenségét fejezte ki Macsimura Nobutaka külügyminiszter legutóbbi megjegyzései miatt, melyekben felszólította Kínát, hogy elmaradt történelemoktatási módszerein sok a javítanivaló.

Március elején Macsimura japánellenesnek nevezte a kínai történelemoktatást. Azt is hozzátette, hogy ha találkozna kínai kollégájával, megragadná az alkalmat és szóba hozná a kérdést.

A kínai külügyi szóvivő Macsimura megjegyzéseit „teljességgel értelmetlennek” minősítette szokásos pekingi sajtókonferenciáján. A szóvivő így fogalmazott: „meg vagyunk döbbenve és elégedetlenül hallottuk a megjegyzéseket”. Hozzátette: a japán militaristák a 30-as években megtámadták Kínát, nemcsak az ottani, de saját népüknek is óriási szenvedéseket okozva. A pekingi vezetés mindig azt javasolja, hogy „tekintsük a történelmet egy tükörnek, és nézzünk a jövőbe”. Az oktatásban is nagy hangsúlyt fektetnek a kínai-japán barátság erősítésére generációról generációra – mondta a szóvivő.

„Teljességgel ok nélküli tehát kritizálni hazánk történelem-oktatását. Ugyanakkor a japán oldalnak is korrekt módon kellene kezelni a történelmet, ezzel sokat tehetne a két nép közelebb kerüléséhez” – tette hozzá.

China daily

Related posts