Hina-macuri

A Hina-macuriról a volt Oszakai Idegennyelvi Egyetem (most Oszaka Egyetem) Magyar Tanszéke által összeállított Japán-magyar kulturális kislexikonban olvashatunk. Haladóbb nyelvtanuló olvasóink számára ezúttal is a magyar szöveg után írtuk le a japán szöveget.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg height=”187″ width=”140″ />

 

Március harmadika a lányok napja. Ilyenkor a családtagok felköszöntik a lányaikat és jó egészséget kívánnak nekik. A Hina-macuri abból a régi kínai szokásból ered, hogy március els? „kígyó napján” a tisztátalanságot el?zik a folyónál. Ezt a szokást Japánban körülbelül ezer évvel ezel?tt, a Heian-korban vezették be. Japánban is volt egy olyan szokás, hogy szentelt papírból babákat készítettek és a tisztátalanságot ezekbe zárták. Ezeket a babákat kis csónakba rakták és leúsztatták a folyón. Ezt nagasibinának hívják. A császári udvarban él? lányok gyakran játszottak papírbabákkal, ezt hiina-aszobinak hívták. Ez a három szokás összeolvadt, így alakult ki a Hina-macuri szokása.

Állítólag 3-4 évszázaddal ezel?tt, az Edo-korban alakult ki a Hina-macurinak az a ma is él? szokása, hogy kiállítják a hina-ningjót, a babákat, és felajánlják a barackvirágot, a sirozake-rizspálinkát és a hisimocsinak nevezett deltoid-alakú rizssütit az isteneknek. Manapság Hina-macuri partit rendeznek például az óvodákban vagy a családban, így szokták ünnepelni a kislányokat, ám ha gyerekek feln?nek, már nem rendezik meg.

?????

3?3????????????????????????????????????????????????????????????????3??????????????????????????????????????????????(??????)????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????3?3???????????????????????????????????????????????????????????(???400??)??????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Forrás: Oszakai Idegennyelvi Egyetem (most Oszaka Egyetem) Magyar Tanszéke:.Japán-magyar kulturális kislexikon, 2003.

Related posts

Kommentelj