Gjokuro, a teák császára

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”218″ height=”160″ align=”middle” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />

A gazdák már évszázadokkal ezel?tt felfedezték, hogy a tea növekedése árnyékban lelassul. Levelei lágyabbak, a megnövekedett klorofil-termelés miatt sötétebbek, zöldebbek lesznek. Megváltozik a cserje aminosav- és flavanoltartalma is.

Az árnyékban n?tt friss hajtások tannintartalma alacsonyabb, ezért a “mezei” teánál édesebb, lágyabb ízük van. Gonoszkodhaték egy sort, hogy nincs az a gyártási folyamat, amit a japánok ne tudnának még munkaigényesebbé tenni: mivel a tea alapvet?en szereti a napfényt, ezért állandó árnyékban nem termeszthet?. Nem maradt más, mint minden tavasszal a szüret el?tt (a friss, zsenge hajtások végéb?l készül a legjobb min?ség? tea, ezért az év eleji betakarítás – indiai teáknál a hasonlót jelölik “first flush” teaként) húsz nappal nádból, bambuszból vagy szalmából ácsolt tet?ket állítanak a bokrok fölé.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”204″ height=”153″ style=”float: right;” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />A feldolgozás

A leveleket el?ször enyhén átg?zölik, megakadályozandó a további oxidációt (mely hatására a levelek megsárgulnak). A második lépésben a leveleket hosszú, vékony formájúra tekerik, majd hagyják megszáradni a leveg?n. Ezután következik a második “tekerés”, mely során a tealevél elnyeri végleges formáját. Ezután legalább egy héten át pihenni hagyják, ekkor fejl?dik ki a végs?, karakteres aroma.

.

.

.

.

.

.

.

Gyokuro Higashiyama tea
Gyokuro Higashiyama tea

Gyokuro premium tea
Gyokuro premium tea

.

.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”600″ height=”450″ align=”middle” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />

.

Fogyasztás

Igazán kár lenne, ha épp a forrázással rontanád el ezt a csodafüvet, ezért a szokásosnál kicsit több el?készületet kell tenned teázás el?tt.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”252″ height=”192″ style=”float: left;” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />Azt a zöldtea-kedvel?k már tudják, hogy a fekete tával ellentétben nem szabad száz fok körüli vízzel forrázni. A túl forró vízt?l ugyanis kioldódik a benne lév? tannin, amit?l kellemetlenül keser?vé válik.

A normális szencsához képest elegend?, ha a víz csupán 60 fokos.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”241″ height=”236″ style=”float: right;” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />Emiatt a teáskancsót és a csészéket el? kell melegíteni – ha nem teszed, a hatvan fokos víz két másodperc alatt túlságosan leh?l. A legegyszer?bb módszer, ha a forró vizet el?bb az üres kancsóba öntöd, majd fél perc múlva kitöltöd a csészékbe. Amíg a csészéket melegíti a víz, tedd a füvet a kancsóba. Egy csészéhez egy teáskanál teafüvet használj. Igaz, a tea sokba kerül, de ahhoz, hogy tökéletesen kijöjjön az aromája, érdemes ekkora mennyiséget adagolni. Jó hír viszont, hogy cserébe egy adag teát többször is felhasználhatsz (ez többek között az alacsony forrázási h?mérsékletnek köszönhet?). Ha a f?re öntötted a meleg vizet, ne kevergesd. Hagyd benne 2-3 percig (több tea – rövidebb id?). A második-harmadik forrázás (vagy melegezés?) alkalmából egy kicsit (fél-egy perccel) tovább hagyd a vízben a teát.

Ne használj teatojást, mert a gjokuro nagyon kitágul. (Ez egyébként a szencsára is igaz.)

A gjokuro olyannyira nem keser?, hogy 4-5 forrázás után gyakran juzuval (citromszer? gyümölcs) ízesített szójaszósszal el is fogyasztják a leveleket (ami egyébként úgy néz ki, mint a spenót, csak meglep? módon egészen más íze van).

A levelet használat után adzsi (tengeri hal, makréla), burgonya és olajban sült tofu mellé tálalva is fogyasztják. Vagy az említett citromos szójaszósszal, esetleg a tempura mártogatására szolgáló cuju szósszal.

Érdemes, a rengeteg hasznos tápanyag és rost miatt. Hal mellé azért használják f?zéskor, mert elveszi a kellemetlen szagokat. (Természetesen a mezei zöld teát is, forrázás után.)

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”350″ height=”385″ align=”middle” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />

.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”480″ height=”360″ align=”middle” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />

Ez igazán TEAsütemény – zöld teából készült fagyival.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”480″ height=”360″ align=”middle” hspace=”6″ alt=”Image” title=”Image” border=”0″ />

Csa-szoba (teával f?zött szoba tészta) és gjokuro onigiri, vagyis gjokuro teával kevert rizsgombóc, némi norival és umebosival.

.

.

A gjokuro teáról szóló teljes cikk a Szaku 29-30-as számban olvasható.

Related posts

Kommentelj