Fűszeres padlizsán
Nemcsak padlizsánhoz, de más pirított zöldséghez is nagyszerűen használható az a „fénymáz-olaj”, amit a következő módon készíthetünk:
2 liter sütésre szánt olajba tegyünk egy csésze frissen reszelt gyömbért és egy csésze apróra vágott zöldhagymát. Fél órán át alacsony lángon hevítsük, majd szűrjük le. A megtisztított olajat sötét, hűvös helyen tároljuk.
- 2 nagyobb padlizsán
- laj a sütéshez
- 1 kanál reszelt gyömbér
- 1 kanál zúzott fokhagyma
- 3 kanál chiliszósz
- 1 kanál fehérbor
- 1 kanál szójaszósz
- 100g bambuszrügy
- 4 fej shiitake gomba
- 1 kanál felhőfül gomba
- 1 csésze csirkeleves
- 1 kanál rizsecet
- 1 kanál apraóra vágott zöldhagyma
- 1 kanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben elkeverve
- 1 kanál „fénymáz-olaj”
A padlizsán héjából hosszanti irányban vágj ki néhány keskeny csíkot. Ezután a padlizsánt vágd ujjnyi csíkokra. Kevés olajban süsd aranybarnára, majd csepegtesd le és tedd félre.
A forró vokban egy kanál olajon pirítsd meg a fokhagymát, gyömbért és a chiliszószt. Tíz másodperc után add hozzá a bort, szójaszószt, bambuszrügyet és a korábban beáztatott gombát. Ha megpirult, öntsd bele a levest, az ecetet és a zöldhagymát.
Miután felforrt, add hozzá a vízben elkevert keményítőt és a fénymáz-olajat.