Fűszeres padlizsán

Nemcsak padlizsánhoz, de más pirított zöldséghez is nagyszerűen használható az a “fénymáz-olaj”, amit a következő módon készíthetünk:
2 liter sütésre szánt olajba tegyünk egy csésze frissen reszelt gyömbért és egy csésze apróra vágott zöldhagymát. Fél órán át alacsony lángon hevítsük, majd szűrjük le. A megtisztított olajat sötét, hűvös helyen tároljuk.

  • 2 nagyobb padlizsán
  • laj a sütéshez
  • 1 kanál reszelt gyömbér
  • 1 kanál zúzott fokhagyma
  • 3 kanál chiliszósz
  • 1 kanál fehérbor
  • 1 kanál szójaszósz
  • 100g bambuszrügy
  • 4 fej shiitake gomba
  • 1 kanál felhőfül gomba
  • 1 csésze csirkeleves
  • 1 kanál rizsecet
  • 1 kanál apraóra vágott zöldhagyma
  • 1 kanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben elkeverve
  • 1 kanál “fénymáz-olaj”

A padlizsán héjából hosszanti irányban vágj ki néhány keskeny csíkot. Ezután a padlizsánt vágd ujjnyi csíkokra. Kevés olajban süsd aranybarnára, majd csepegtesd le és tedd félre.
A forró vokban egy kanál olajon pirítsd meg a fokhagymát, gyömbért és a chiliszószt. Tíz másodperc után add hozzá a bort, szójaszószt, bambuszrügyet és a korábban beáztatott gombát. Ha megpirult, öntsd bele a levest, az ecetet és a zöldhagymát.
Miután felforrt, add hozzá a vízben elkevert keményítőt és a fénymáz-olajat.

Kapcsolódó bejegyzések