Hijasi csukka szómen

A nevével ellentétben nem kell hozzá édesvízi ragadozó, csupán némi szómen, japán fűszer és egy kevés zöldség.

  • 200g szómen tészta (szoba vagy udon is jó hozzá)
  • 1+1 teásanál szezámolaj
  • 2 tojás
  • 3 kanál szójaszósz
  • 2 kanál cukor
  • 3 kanál rizsecet
  • 5 kanál dasi
  • 1 teáskanál japán mustár (ha hazai mustárt használsz, szerezz csípőset és 2-3 kanállal vegyél belőle)
  • 100g vékony csíkra szelt sonka
  • fél kígyóuborka és 1 kisebb sárgarépa kimagozva, julienne-re vágva
  • 2 káposztalevél, kisebb darabokra vágva

A tésztát főzd meg, majd öblítsd le hideg vízzel. Tedd félre. Egy teáskanál szezámolajat csorgass rá, hogy ne ragadjon össze.

A tojásokat verd fel és süsd meg, ahogy a rántottát szoktad (ne sózd meg). Helyezd egy papírtörlőre, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta. Amikor a tojás kihűlt, vágd hosszú, vékony csíkokra.

Egy kis edényben keverd el a szójaszószt, cukrot, rizsecetet, dasit, a másik kanál szezámolajat és a mustárt. Alacsony lángon addig kevergesd, amíg felforr.

A hideg tésztát merd tányérra, tegyél rá egy keveset a tojásból, sonkából és a többi díszítőelemből.

Tálalás előtt önts rá egy keveset a szószból.

Kapcsolódó bejegyzések