A szingli nők 73%-a tökéletesen boldognak tartja magát

A tavalyi évhez képest 10%-kal nőtt azon, minden korosztálybeli nők száma, akik a Yomiuri Shimbun felmérése szerint elégedettek az egyedüléléssel.

Az eredmény arra a mostani trendre mutat, mely szerint a társadalom többé nem bélyegzi meg a nőket, ha azok az egyedüllétet választják. Ez a tendencia a házasodás későbbre halasztásával és a születések csökkenésével jár, ami már most komoly társadalmi problémát jelent.
A felmérést nagyjából 250 helyen végezték, 3000 megkérdezettel, férfiakkal és nőkkel egyaránt. Arra a kérdésre, hogy a nők egyedül is teljesen boldogok lehetnek-e, a szingli válaszolók 69%-a igennel felelt, míg a házasok fele nemmel. A szingli női voksolók 73%-a válaszolt igennel, a szingli férfiaknak pedig 67%-a. Kor szerint is különbözött a hozzáállás: a 20-as éveikben járó férfiak és nők 74%-a voksolt igennel, a 30-as korosztály 66%-a, a negyvenesek közül pedig „csak” 58%. Ugyanakkor azzal az elemzők által kimondott ténnyel, mely szerint a későn házasodás a későbbiekben japánban igen súlyos társadalmi problémákhoz vezet, a megkérdezettek 58%-a egyetértett.
A férfiak és nők együttesen 98%-a a leendő partner személyiségét jelölte meg elsődleges szempontként, nem a család vagy a társadalom elvárásait. De mit is jelent a „személyiség”?
A férfiak 58%-a a nő kinézetére fordítja a hangsúlyt, mikor feleséget keres, míg a nők 78%-a a leendő férj jövedelmére és vagyonára, 77%-uk pedig a foglalkozására.

Yomiuri Shimbun

Related posts