Felmérés: a középiskolás diákokat nem foglalkoztatja az AIDS

A középiskolás diákok 70 százaléka tévesen azt hiszi, hogy véradáskor automatikusan tesztelik, nem fertőződött-e meg a halálos betegséggel. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a Vöröskereszt még ma sem tudatja a véradóval, ha kiderül róla, hogy HIV pozitív.
A felmérés kimutatta azt is, hogy a diákoknak még az alapvető információi sincsenek meg arról, hogyan terjed ez a betegség. 26 százalékuk például azt hiszi, hogy a betegséget egy szúnyog- vagy kullancscsípés is terjesztheti, 24 százalékuk meg egyenesen azt hiszi, hogy kutyáktól és macskáktól is el lehet kapni.
A közvélemény-kutatást végző Act Against Aids elnevezésű nonprofit szervezet 9500 diákot kérdezett meg tudásáról a betegséggel kapcsolatban. A munka annak nyomán készült, hogy felmerült a probléma: a HIV pozitív véradóktól származó vérrel több beteget fertőztek meg.
A felmérésben résztvevő diákok 67%-a azt hitte, hogy véradáskor automatikusan megvizsgálják, nem fertőződtek-e meg a betegséggel. Egyharmaduk pedig nem tudta, hogy az egészségügyi központokban névtelen, ingyenes szűrést végeznek.
A szigetországban folyamatosan nő az AIDS-szel fertőzöttek száma, tavaly 976 beteget regisztráltak. A fiatalok tévhite, miszerint véradáskor úgyis megvizsgálják a fertőzöttséget növeli a veszélyt. A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a tanulókat hidegen hagyják a HIV-vel kapcsolatos információk.
A diákok 52%-a azt is feltételezte – tévesen -, hogy a szülőktől lehet elkapni.
Az oktatási tárcának 1998 óta van kidolgozott terve arra, hogyan tanítsák a diákokat az AIDS-szel kapcsolatos információkat.
A minisztérium azt is tervezi, hogy AIDS szakértőket küldenek az iskolákba a közeljövőben, hogy segítsenek a pedagógusoknak a betegségről tanítani. A felmérés csak megerősítette a tárca munkatársait abban, hogy jragondolja a megelőzés hatékonyságát. az egyik hivatalnok megjegyezte: „Nem lehetünk elégedettek azzal, amit eddig tettünk. Gyorsan át kell gondolnunk, mit tehetünk azért, hogy a fiatalok megismerjék a betegséget.

Yomiuri Shimbun

Related posts