Csirke vokban bazsalikommal
Ha tudsz, szerezz be a recepthez lila szárú thaiföldi bazsalikomot.
- 2 kanál mogyoróolaj
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- fél kg csont és bőr nélküli, centis kockára vágott csirkemell
- 2-4 friss chilipaprika hosszában kettévágva, kimagozva vagy 2 kanál chiliszósz
- 3 szál újhagyma 5 centi hosszú darabokra vágva
- 1 teáskanál cukor
- 1 kanál halszósz
- 1 kanál alacsony sótartalmú szójaszósz
- 2 kanál osztrigaszósz
- 2 kanál csirkeleves (lehet kockából is)
- 1 csésze friss bazsalikomlevél
- 4 csésze főtt rizs
Melegítsd fel a vokot. Tedd bele az olajat. Amikor érzed az illatát (de még nem füstöl), tedd bele a fokhagymát és pirítsd világosbarna színűre (kb. egy perc alatt).
A csirkét három menetben süsd meg az olajban (ha egyben tennéd a vokba, levet eresztene és lepuhulna). Egy-egy menetet nagy lángon 1-2 percig süss. Add hozzá a chilit, zöldhagymát, cukrot, szójaszószt, halszószt és csirkelevest. Addig kevergesd, amíg a lé besűrűsödik. Tedd bele a bazsalikomot és azonnal zárd el a lángot. Forró rizzsel tálald.