BVE

Az egészen pici gyerekeknek gyakran teszik fel a kérdést: „Mi leszel, ha nagy leszel?” Tűzoltó, űrhajós, katona, orvos, mozdony- vagy villamosvezető – válaszolják. Gyerekkori kis álmaink közül egy azonban feltétlen valóra válhat, egy japán programnak hála.

A teljes nevén Boso View Expressnek nevezett alkalmazás egy kevesek által ismert, ingyenesen elérhető vasúti szimulátor, melyhez éppúgy letölthetőek villamos- és metrópályák, mint nagyvasúti expressz vonalak.

Image

A program beüzemelése a letöltéssel kezdődik, a http://mackoy.cool.ne.jp/ weboldalon két változata, a jól bevált 2.6-os és az újabb 4.0-ás verzió is elérhető. A japán honlaptól megijedni nem kell, ugyan a download szavacskán kívül más angol kifejezéssel nem találkozhatunk, a letöltés egyértelmű.

A telepítés után a játék kezdetéhez szükségünk van járművekre és vasúti pályákra is, mivel a játék önmagában nem tartalmazza ezeket. A legegyszerűbb a BVE Magyarország oldaláról elérhető pályák és járművek használata, kezdőknek a Millenium Földalatti Vasutat, vagy a 2-es metrót ajánlanám. A magyar oldalon pontosan le van írva a szimulátor kezelése, a fájlok telepítése és a járművek vezérlése, így böngészve nagyon hamar menni fog a külföldi oldalakról történő letöltés, telepítés is. Egy kis csellel pedig egy japán metró vonalán akár szegedi villamossal is utazhatunk.

Image

A virtuális járműveket vezetve felismerjük, nem is olyan egyszerű például egy villamosvezetőnek pontosan a megállóba állni, vagy nem túlfutni a Deák téren a kisföldalattival. Úgy érzem, ezzel egy picit hozzájárulhat ahhoz, hogy megértsük a nagyvárosi tömegközlekedés egészét.

Webcímek: http://mackoy.cool.ne.jp/

BVE Magyarország http://ist.uw.hu

Molnár András

Related posts