Bon-odori

Az Oszaka Egyetem Magyar Tanszéke által készített Japán-magyar kulturális lexikonból ismerhetjük meg a Bon-odorit, azaz a Bon-táncot.

 

Bon-odori

Az Obon ünnepek idején rendezik a Bon-odorit, az Obon táncát. Fiatalok és öregek, férfiak és n?k gy?lnek össze és táncolnak együtt. A tánc eredetileg abból a szokásból származik, hogy az ?seiket, akik évente egyszer visszatérnek a földi világba, vendégül látják és elkísérik. Ma már a tánc elveszítette vallásos jellegét, már csak szórakozás.

Régebben sort képezve táncoltak, napjainkban körben táncolnak. A kör közepére sóró-danát szoktak tenni, de mostanában sokszor dobokat elhelyezett tornyot, azaz jagurát szoktak állítani.

Obonkor a területi önkormányzatok szokták megrendezni a Bon-odori fesztivált. Ami a dallamot illeti, vidékenként eltérhet. A tánc egyszer? mozgásokból áll. Nemcsak a Tankó-busi (a bányászokról szóló népdal), vagy más ismert hagyományos népdalok, de rajzfilmzenék is lehetnek kísér?zenék. Ha az ember egyszer megpróbálja, rögtön képes lesz úgy táncolni, ahogy a gyakorlott többiek.

???

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Oszaka Egyetem Magyar Tanszék:.Japán-magyar kulturális lexikonból

 

Related posts

Kommentelj