Az esős évszak és az ernyőpolitika

Szómagyarázat

  • kasza – esernyő
  • ame – eső
  • cuju – esős évszak (általában június közepétől július közepéig tart)

Az esős évszak és az ernyőpolitika

Mindig meg szokott lepni, hogy oly sok év és esős évszak után a japánok még mindig nincsenek felkészülve rá. Átküzdik magukat az esőn és a pocsolyákon, aztán zaklatottan, vizes zokniban és harisnyában, no meg cipőben érkeznek a munkahelyre. Senki sem fárad azzal, hogy vízálló cipőt vagy kalucsnit vegyen. Csak és kizárólag az esernyő megy.

A bölcs ember úgy bánik az esernyővel, mint egy karddal. Az ernyőt nemcsak az eső elleni védekezésre használjuk, hanem zárt állapotban például nagyszerűen foglalhatunk vele ülőhelyet a metrón, beelőzve az ugyanoda tartó hordákat.

Amikor odakinn sétálunk, esernyőnket mindig marokra fogva viseljük, hogy készen álljunk a hirtelen lezúduló és esetenként hetekig eltartó záporokra. Egyébként kész disznóság, hogy még nem találták fel az ernyőövet valahogy a kardövhöz hasonlóan, hogy csípőnkre akasztva kényelmesen viselhessük.

Persze van ennek logikus oka is. Egy ilyen öv az esernyő leglényegének mondana ellent. A csapadék ellen védő eszköz ugyanis kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy a vonaton és a vendéglőben felejtsük. Igen, hiszed vagy sem, az esernyőd megragadása pillanatától azon munkálkodik, hogy elmeneküljön előled. Ennek oka, hogy az ernyők nem gazdájukhoz, hanem gyártójukhoz hűek. Ez mind része a Nagy Esernyő Világrendnek. Most már talán érted, miért van az esernyőknek J alakú vége: ez szinte könyörög, hogy akasszuk a legközelebbi kerítésre. És a legrövidebb szakítás is elég hozzá, hogy esernyőnk örökre elvesszen.

Ráadásul úgy vannak megtervezve, hogy mihelyt bezárod, azonnal kellemetlen tárggyá válnak, amitől az ember minél hamarabb meg szeretne szabadulni.

Hosszú, karcsú alakjuk miatt nem fér el a közeledben, ehelyett inkább bedugod a vendéglő bejáratánál álló ernyőtartóba. Az ernyő és gazdája között létrehozott nagy fizikai távolság a m ásik garancia arra, hogy szegény ernyő órákon belül feledésbe merüljön.

A Nagy Esernyő Világrend felel azért, nehogy jobb formatervezésű ernyők szülessenek. Gondold csak el: egyedül az ernyők nem változnak napról napra, hogy még szárazabban tartsanak, még frissebbnek és gyönyörűbbnek mutassanak.

Bár égető szükségünk lenne egész testre szabott ernyőre, amely nemcsak felső-, hanem altestünket is szárazon tartaná, ugyanígy nem készítettek mondjuk ernyőnadrágot sem. A férfiak számára tökéletes volna egy esernyő-hakama. Azt biztosan nem hagynák hátra a vendéglőben.
Egy másik csodálatos divat, amit a Nagy Esernyő Világrend elnyomása miatt nem élvezhetünk, a szivacsruha. Ez a ruha nem lepergetné, hanem elnyelné a ránk zúduló esővizet, amit aztán úticélunkat elérve egyszerűen levetnénk magunkról.

Amíg tehát mindent a Nagy Esernyő Világrend irányít, addig itt ragadunk a kegyetlen ernyő-körforgásban, mindig új esernyőre vadászva, amikor a régit hátrahagytuk.

Amy Chavez

Related posts