Az állam megnevezte a vérbotrányban érintett kórházakat

 

Az egészségügyi minisztérium közzétette annak a 6916 kórháznak és 17 egészségügyi ellátónak a listáját, ahol feltehetően tároltak abból a hepatitis C-vel fertőzött vérből, amely Japán háború utáni történelmének legnagyobb egészségügyi katasztrófáját okozta.

A minisztérium korábban 7004 érintett kórházról beszélt. Az adatokat a Mitsibishi Pharma Corp. nevű cég jelentéséből vették. Ez a cég az utódja annak a Zöld Kereszt nevű cégnek, amely eladta az amerikai készítésű vérkészítményt.

A listán szereplő 6933 intézmény közül 6611 már felvette a kapcsolatot a minisztériummal, és bejelentették, hogy valóban tárolták a fertőzött anyagot.

Egyes kórházakban használták is a készítményt, másokban szerencsére csak tárolták.

Az esetre akkor derült fény, amikor 2002 decemberében a parlament egyik tagját, Ineisi Szatorut megfertőzték a készítménnyel. A képviselő hepatitisben és AIDS-ben is megbetegedett. További tízezer embert fertőzhettek meg a készítménnyel. A mostani bejelentés Ineisi több éves kampányának eredménye, aki régóta hangoztatja, hogy a lakosságot informálni kell a veszélyről és bátorítani, hogy menjenek önként vizsgálatokra. Ha a fertőzöttek nem tudnak betegségükről, az AIDS és a májgyulladás rohamosan terjedni kezdhet.

Az áldozatok – köztük anyák – ügyvédei azt mondják, hogy mindez túl későn történt, ráadásul a kórházak listázása nem elegendő.

– Ha a kormány valóban tisztában lenne azzal, hogy a fertőző májgyulladás népbetegség, sokkal korábban is megtette volna a szükséges lépéseket – mondta Ineisi.

Fukucsi Naoki ügyvéd, aki a kártérítésért dolgozik azt állítja, hogy tekintettel az óriási papírmunkára a komány csak ímmel-ámmal kérte a kórházakat, hogy értesítsék pácienseiket, akiket a fertőzött készítményekkel kezeltek. Az ügyön dolgozó jogászok forró vonalat és honlapot létesítettek, hogy minél több áldozattal vehessék fel a kapcsolatot.

The Japan Times

Related posts