Abe ellenzi a csecsem?ment? inkubátort

A japán miniszterelnök egy nyilatkozatában ellenzte a Kumamoto kórház elé tervezett életment? inkubátort, ahol a nem kívánt gyerekeket helyezhetnék el az anyák.
Korábban a jóléti miniszter, Janagiszava Hakuo úgy nyilatkozott, hogy az inkubátor kihelyezése nem törvényellenes – ezzel támogatta a hazánkban is m?köd? megoldás tervét.


A kormányzat is beismerte, hogy nincs törvényi akadálya, ám a miniszterelnöki kijelentés hatással lehet a fejleményekre – a közvéleményben ugyanis megjelentek azok a hangok, melyek szerint az inkubátor arra fogja bátorítani a fiatal anyákat, hogy hagyják el a gyereküket. A kórház hiába érvelt azzal, hogy az inkubátor gyerekek életét menti meg.
Egyes véleméynek szerint Abe ellenkezése inkább a Japánban él? külföldieknek szól. Terjed?ben ugyanis az a vélekedés, hogy az inkubátorban szándékosan hagynak majd külföldi bevándorlók gyerekeket, így azok automatikusan megkapják az állampolgárságot.
A kórház vezet?je úgy reagált, hogy személyes találkozót kért a miniszterelnökkel. Elmondása szerint csak azért foglalhatott így állást, mert nem volt tisztában a tényekkel.
A kórház egyik munkatársa korábban Németországba utazott, hogy tanulmányozza az arrafelé „Babyklappe” vagy „Babyfenster” névre keresztelt módszert.
Az inkubátorhoz hasonló berendezés a kórház falain kívül helyezkedik el. Ha valaki babát helyez el benne, egy érzékel? riasztja a kórház munkatársait. Az itt megmentett kicsiket a helyi hivatalok segítségével örökbe adják.
Kyodo

Related posts

Kommentelj