A szaké szürcsölése csökkenti a koleszterinszintet

Úgy tűnik, hogy nem a vörösbor az egyetlen ital, amely segít távoltartani a kellemetlenül magas koleszterinszintet.
Egy tokiói egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy a japán szaké olyan antioxidánsokat tartalmaz, amely segít megelőzni az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) oxidációját, azét a koleszterin-típusét, amely növeli a szívbetegségek valószínűségét.
A kutatók arra is rájöttek, hogy a különféle szakétípusok eltérő módon hatnak az LDL oxidációjára.
„A vörösbor antioxidációs tulajdonságait már eddig is ismertük, de most már azt is tudjuk, hogy ha az emberek felveszik étrendjükbe a szakét, az segít a modern életvitel okozta betegségek kialakulása ellen” – mondta az egyik kutató.
A csoport emberi vérből kivont LDL-hez adott oxidánsokat és szakét. Ha csak oxidánsokat adtak, átlag 24 percen belül megkezdődött a folyamat. Ha finomított szakét adtak hozzá, az oxidáció 45 perc után kezdődött csak el, sőt, ha nem finomított szakét fogyasztottak, az idő felment 57 percre. A leghosszabb időt olyan finomítatlan szakéval érték el, amelyet hordóban érleltek. Régóta létezett az a néphit, miszerint a cédrushordókban érlelt szaké segít a betegségek ellen – és valóban, az ilyen hordókban érlelt szakéban megjelennek a cédrusból kioldódott polifenolok.
A csoport kutatásai arra is rámutattak, hogy az antioxidánsok a fermentációs folyamat során jönnek létre a szaké gyártása alatt.


Mainichi Shimbun

Related posts