A Bandai Doraemon nevű macskarobotja újabb lépést tett elõre

A Bandai Valóra vált álom Doraemon Projekt újabb szövetségesre talált az amerikai Evolution Robotics cégben, amely robotok számára készít szoftvereket.

A Bandai azt a célt tûzte ki maga elé, hogy 2010­re egy igazi szórakoztató robotmodellt alkot a híres Doraemon képére formázva. Ezt a nagyszabású tervet az idén februárban tartott Tokió Játékkiállításon jelentették be. E robot majd az egész családot ellazítja, szórakoztatja ­ állítja Josinori Haga, a Bandai robot laboratórium feje.

Haga elmondta továbbá, hogy a Bandait és a Sonyt leszámítva egyetlen cég sem dolgozik komolyan a szórakoztató otthoni robotok kifejlesztésén. A Bandai jelenleg a hardverfejlesztést vagy a fõbb szoftverkomponensek elkészítését más cégekre hagyja és kifejezetten a kommunikációért felelõs, kulcsfontosságú szoftverre koncentrál.

E stratégiai partnerség a nemrég a Gentech Corp nevû céggel kötöttet követi. A Gentech termékei a képfelismerésre koncentrálnak, vagyi arra, hogy a robot felismerje gazdáit.

Az Evolution Robotics ­ az új partner ­ olyan szoftverplatformot fejlesztett ki, amely el tud olvasni egy oldalt a könyvben, amit egy kisgyerek nyitott ki, illetve képes haladni egy akadályokkal teletûzdelt helyiségben is.

A jövõben ezt a szoftvert fogja használni a Bandai a Doraemon robotban is. A kép­ és hangfelismerõ funkci segítségével a robot felismeri majd a család tagjait és beszél hozzájuk, vagy sétálgat a lakásban, miközben felismeri az akadályokat. A Bandai most következõ feladata a hangfelismerõ szoftverek házirobotokba történõ adaptációja. Most keresik azt a megoldást, amely képes megkülönböztetni egymástól és a háttérzajoktól ­ pl. televízió, rádió ­ a család tagjainak hangját.

Nikkei Electronics Asia

Related posts