A szaitamai tanárok tanfolyamon sajátítják el a dicséretet és a szidást

Szaitama prefektúra Oktatásügyi Hivatala olyan ajánlót állít össze, amely az állami iskolákban dolgozó pedagógusoknak ad tanácsokat arról, hogyan kell megdicsérni, illetve szidni a diákokat.

Az oktatási osztály azután döntött a dokumentum elkészítéséről, miután több olyan ügy is napvilágra került, amelyben a tanárok fizikailag bántalmazták a diákokat.

Egyes vélemények szerint azonban a hivatali útmutató ellenérzéseket válthat ki az oktatókból.

A tavalyi év során 47 olyan esetre derült fény, amelyben a tanárok fizikailag bántalmaztak tanulókat; ugyanakkor az idei, áprilisban kezdődő tanévben július 8-ig máris 17 újabb esetről számoltak be.

A fizikai büntetések mellett növekszik azon panaszok száma is, amelyekben azt kifogásolják, hogy pedagógus verbálisan megalázta a nebulókat.

A fenti tendenciát látva határozta el a hivatal, hogy pontosan meghatározza, mikor milyen mértékű büntetésre van szükség.

A büntetés-szabvány bevezetésén túl a diákok dicséretének és a büntetés végrehajtásának módját is pontosan szabályozni kívánják, mert egyes tanárok attól tartanak, hogy esetleg egy fejre adott barack is utóbb fizikai bántalmazásnak minősülhet.

A hivatal vezetője, Josinori Inaba elmondta: „az útmutató összeállításának az a célja, hogy a pedagógusok nagyobb önbizalommal végezhessék munkájukat”.

Egyesek viszont attól tartanak, hogy a túlszabályozás megköti majd a tanárok kezét, és csak növeli a kevésbé kreatív pedagógusok számát.

Yomiuri Shimbun

Related posts