A Showa Antarctica nem éppen olyan tiszta, mint a frissen hullott hó

Japán antarktiszi tudományos megfigyelőközpontja veszélyezteti a régió környezetének épségét. A Showa bázis környékét fahulladék, elromlott gépek és felszerelések borítják. Az egészségügyi papírt pedig egyszerűen bedobták a tengerbe, így a parti sziklákat végig a használt papír borítja.
A Környezetvédelmi Minisztérium nemrég beismerte, hogy az emberi és ipari hulladék egyre komolyabb környezetvédelmi problémává válik.
Minisztériumi tisztviselők elmondták, hogy „amilyen gyorsan csak lehet”, el szeretnék távolítani a szemetet.
A minisztérium szerint a bázis az éghető hulladékot elégeti, az általuk termelt szerves hulladékot pedig szűrik és biológiai úton lebontják, mielőtt a környező vizekbe kerül. A többi hulladékot pedig hazaszállítják Japánba egy 1998-ban az Antarktisz védelméről szóló nemzetközi megállapodásnak megfelelően.
A megfigyelő csoportok minden alkalommal 150-200 tonna éghetetlen szemetet visznek haza magukkal az 1957-ben létrehozott bázisról.
A többi viszont 57 óta csak gyűlik, ráadásul a szemét mennyiségét és a lerakási helyeket még csak ezután fogják felmérni.
Egy minisztériumi alkalmazott maga is részt vett a 45. megfigyelőcsoport munkájában. Elmondása szerint a bázis környéke tele van üres olajoshordókkal és kiöregedett motoros szánokkal. Hozzátette, hogy a szigetet gyakorlatilag teljesen elborítja fa- és fémhulladék.
– Vagy harmincan elkezdtük a szemét összegyűjtését. Négy órás munkával vagy egy tonnát szedtünk össze, de összehasonlíthatatlanul több van még hátra – mondta a hivatalnok.

The Yomiuri Shimbun

Related posts