Obentó ebéd – a dobozba zárt gyorsétterem

Hiszed vagy sem – a japánok megeszik a lóhúst, méghozzá általában nyersen.

Szómagyarázat

  • obentó – dobozos ebéd. Általában hal, zöldség, stb. rizzsel, hidegen tálalva. Nagyon hagymányos, nagyon egészséges – ezt viszi magával mindenki piknikre, ez a vonatok gyorsétele és gyakran kapják ajándékba egy-egy temetés résztvevőinek azzal a szándékkal, hogy aznap ne kelljen főzniük.
  • hodzsi – A temetést követő meghatározott számú napon a család és a barátok összegyűlnek, hoy megemlékezzenek az elhunytról. Történetünk egy hároméves évfordulót mutat be.
  • cukemono – Savanyított gyümölcs, zöldség (nem ecetes, hanem sós), amit a japánok az étkezés elején fogyasztanak.
  • mirin – Édes folyadék, főzéshez használják.
  • konnjaku – Úgy néz ki, mint egy darab sebkötéshez használt tépés a linóleumon. Lágy, nincs benne kalória, azt mondják, igen egészséges és tápláló. Általában háromszögletűre vágják.
  • vaszabi – Erős japán torma. Zöld, szójaszósszal és szusival tálalják.

Image

A nap rendkívül hasznos kifejezése

Kore va nan deszu ka?

Nagyon hasznos japán kifejezés, különösen, ha még csak most ismerkedsz a japán ételekkel. És tényleg, egy tapasztalatlan külföldi szem számára sok kaja felismerhetetlen. Ha drága étterembe mész, biztosan valami szörnyen különleges kreációval fognak büszkélkedni, úgyhogy ne kérdezd meg japán vendéglátód, hogy „kore va nan deszu ka?”, mert valószínűleg ők sem tudják. A pincér viszont általában bemutatja a különleges fogásokat tálaláskor.

Image

Obentó ebéd – a dobozba zárt gyorsétterem

Tudod, akkor válsz igazi japánná, ha meg bírod enni a bentód összes tartozékát. Különösen, ha a szóban forgó doboz temetési ajándék, amit három napra készítettek, mint amilyet én kaptam nemrég egy hodzsi szertartás alkalmából, ami egyféle temetés-folytatás. Most pedig egy utazásra invitállak – gyárlátogatásra indulunk a bentómba.
Először is kinyitjuk az obentó dobozát, ami inkább egy négyzet alakú aktatáskára hasonlít. Őszintén szólva én olyan bentót szeretnék, amit tényleg aktatáskában árulnak, hogy a felhajtott tető mögé bújva körözünk a pálcikával és egyenként megfogdozva őket azon elmélkedünk, hgoy mi a fene is ez.
ImageAz obentó részekre van bontva, mint egy műanyag tálca az iskola menzáján. Egy idegennek első látásra úgy tűnhet, hogy valaki néhány műanyag lapocskát ragasztott egy aktatáskába és megtöltötte az így kapott részeket mindenféle étellel. Találsz benne például öt szem babot, amik egy darab fólián üldögélnek. Hol vannak a többiek? – kérdezhetnéd. A válasz „sehol” lenne. Mind az öten ott vannak. Az obentó készítőinek feladata, hogy egy egész étteremláncot belegyömöszöljenek a dobozba.
Elsőként a cukemonót illik megenned, ami esetünkben pár szem taxisárga savanyú hogyishívják. Ez az anyag igazi utazásra viszi ízlelőbimbóid.
Ezután vágjuk át magunk azon a részen, amit általában halastónak hívok. Találunk például egy darab nyers halat, ami egy kupac reszelt retken trónol. A hal mellett áll a tavacska, ami szerényen egy szójaszósz tárolására alkalmas tálka alakját öltötte magára (darabka vaszabival, természetesen). E szójaszósz-tavacska lesz az utolsó, amiben halunk még megmártózhat, mielőtt bebocsátást nyer a szánkba.
Most pedig menjünk a doboz másik felébe, ahol a zöldségeskert húzódik. Egy gombát, egy félig megfőtt brokkoli-rózsát és egy apró, lyukas lótuszgyökér-darabkát találunk. Nem az a lényeg, ami anyagi valójában is megjelenik az ebéden. Emlékezz: az a lényeg, amit gondolunk róla.
Most érünk a háztartási szekcióhoz. Ez az a hely, ahol mosogatórongyot és konyharuhát áztatnak édes mirinben. Ugye nem is gondoltad volna, hogy ilyesmikkel találkozol egy étteremláncban! A konnjakut is gyakran e részleghez sorolják, annak ellenére, hogy igazából senki sem tudja, mi az. Ha nem bírod megenni ezeket a hozzávalókat, még mindig hasznát veheted takarításkor.
Elérkeztünk a második halterembe. Ezúttal sült rákkal és hallal kell megküzdenünk. Egy egész tálban találkozunk egy főtt ízeltlábúval is, készen az áldozatra (a rák vagy az, aki megeszi? – a ford.). Ez az a hely, ahol beletúrsz a bentó maradékába és eggyé válsz vele. Tépd le a fejét, nyúzd meg és szaggasd szét. Ne fáradj a lepotyogó végtagok elrejtésével – a szétmarcangolt testrészeket hagyd a tányéron és lépj tovább a vegyes részleghez. Ahol egészen megmagyarázhatatlan kajákat találsz – mogyorószószba fojtott dolgok, összecsomózott dolgok, vagy egyszerűen csak egy darabka ufonauta gyűlnek itt össze abban a reményben, hogy valaki befalja őket. Ha igazi japánnak érzed magad, nem foglalkozol azzal, mik ezek.
ImageBiztosan örülni fogsz, ha megtudod, hogy a gyümölcsrészleg következik – végre valami ismerős! Ebben a sarokban olyan csodákra lelsz, mint egy gerezd narancs vagy egy szelet alma – virágszirom formára művészkedve.
Utoljára következnek a félig-meddig nyugati ételek, ami egy nagyszerűen álcázott húsgombóc formáját ölti magára – pár szál elárvult spagetti tetején trónolva, egy minivirsli, egy falat rántott csirke és egy vékony szelet sonka között. Ezzel lefedték a háziállatok szinte teljes vertikumát.
Fontos hozzávaló a minden bentóban megtalálható műfű, amitől olyan természetesnek tűnik az egész.
Gratulálok, a gyárlátogatást sikeresen befejeztük!

Amy Chavez

Related posts