A Nintendo berágott a kalózokra

A kiotói vállalat kedden beperelt öt japán céget, mert olyan kártyákat árultak, amivel a programok kalózmásolatát is futtatni lehet a hordozható DS konzolon.

A Nintendo lépése meglehetősen furcsa, hiszen a világ más országaiban simán lehet rendelni ilyen kártyákat. Nem azért, mert nyugaton kevésbé harcolnának a kalózmásolatok terjedése ellen, hanem mert ezeket a kártyákat egy rakás legális dologra is használni lehet. A Nintendo nem nagyon kényezteti el a barkácsoló kedvű codereket azzal, hogy rendelkezésükre bocsát egy egyszerűen használható fejlesztői környezetet (épp ellenkezőleg, mindent megtesz azért, hogy a hivatalos partnereken kívül senki se fejleszthessen a gépre), ennek ellenére számos barkácsprogram létezik már a DS-re. Ezen felül kiválóan alkalmas mp3 hallgatásra és filmnézésre is, ami szintén legális, ha például egy ingyenes szofterrel (van belőlük bőven) a gyári DVD-det konvertálod át a konzol által kezelni képes dpg formátumra.

Egyszóval a per kimenetele bárhol máshol kétséges lenne, Japánban azonban nem lehet tudni el?re, milyen hangulatban lesz a bíróság. Elvégre a kést sem tiltják be, csak mert ölni is lehet vele…

A Nintendo 54 szoftvergyártó céggel együtt nyújtotta be a keresetet a tokiói bíróságon.

Related posts

Kommentelj