A női szerelvény az egyetlen megoldás a fenékfogdosók ellen

Egy évig tartott az országos kampány a fenékcsipkedők ellen – és megbukott. A fiatal nők kétharmada azt állítja, hogy már fogdozták a metrón vagy az állomásokon.

Legtöbbjük elkülönített szerelvényeket szeretne. A rendőrség és a bíróság erőfeszítései ellenére a szukebék – vagyis a „perverzek” – mindennapos a tömegközlekedési eszközökön. A tokiói önkormányzat és a JR East, az ország legnagyobb vasúttársasága kimutatták, hogy a huszas-harmincas éveikben járó nők 64 százalékát molesztálták már a tömegközlekedési eszközök valamelyikén. A legtöbbjüket az elmúlt 12 hónapban is megfogdosták.

A túlzsúfolt vonatokat évtizedek óta sújtja ez a csapás. Országszerte találni olyan állomásokat, amelyen az utasbefogadó-képesség kétszerese  zsúfolódik össze a csúcsforgalom idején. Ilyenkor az áldozat számára egyszerűen lehetetlen kideríteni, ki volt a tettes. A probléma még rosszabb az esti órákban, amikor útban hazafelé az alkohol  sok szarariment amatőr szukebévé változtat. A többi – ártatlan – férfi rászokott, hogy látványosan, két kézzel fogva olvasnak egy könyvet, így igazolva, hogy nem ők voltak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az áldozatok legtöbbször rávertek a molesztáló férfi kezére, leszidták, vagy elfutottak előle. Sokan azonban a rettenetes zsúfoltság miatt nem tehettek mást, mint tűrték a tapogató kezeket.

Két éve, amikor a fenékcsipkedés mindennapos rutinná vált, a vasútüzemeltetők kizárólag nők számára fenntartott kocsikkal próbálták felvenni a harcot. A válaszolók többsége szívesen látna „csak nők számára fenntartott” vonatokat is. A fogdosókra mérhető büntetés mértékét hét évre emelték. Sok asszony azonban túlságosan szégyelli, ami történt vele, ezért nem merik jelenteni a hatóságoknak. A bíróságok ráadásul hagyományosan elnézőek az ilyen magatartással szemben, szinte kizárólag csak felfüggesztett ítéleteket hoznak.

Egy tavalyi bírósági döntés azonban fordulatot hozhat. A Tokiói Kerületi Bíróság nemrég elítélt egy bandát, amely az interneten szerveződött. A banda tagjai közösen léptek fel a szerelvényekben, így sosem lehetett tudni, melyikük követte el a bűncselekményt.

Times online

Related posts