A kormány válságtervet készít a Fudzsi kitörésére

ImageA kormány előterjesztett egy tervezetet, amelyben azokat a szabályokat foglalja össze, melyekre a Fudzsi kitörése esetén kell életbe léptetni – részletes evakuációs tervekkel, valamint annak leírásával, hogyan lehet elkerülni a katasztrófa utáni további károkat.

A javaslatot még el kell fogadnia a Központi Katasztrófamegelőző Bizottságnak, amelyet maga Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök vezet.

A történelmi dokumentumok tanúsága szerint a Fudzsi a Nara-korszak (710-794) óta tízszer tört ki. A három legnagyobb a 800-as, 864-es és az 1707-es volt.

A szent hegy már háromszáz éve „alszik”, ám néhány éve rendszeres, alacsony frekvenciájú, kisebb rengések jelzik, hogy a magma ismét megindult a vulkán alatt. 2000 ősze és 2001 tavasza között ezek a rengések rendkívül gyakorivá váltak.

2004-ben a kormányzat bemutatott egy térképet, amelyen bejelölték, mely területeket érinthet közvetlenül a vulkán kitörése.

A legfrissebb tervek már a 2004-es térkép alapján készültek, és tartalmazzák, mi a teendő a kitörés előtt, alatt és után. Ugyancsak megszabja, hogyan kommunikál majd a központi vezetés a helyi erőkkel.

A meteorológiai intézet háromszintű vészjelzést ad a vulkánok aktivitásáról. A legalacsonyabb szint bevezetésekor a turistáknak azt javasolják, hogy kerüljék a vulkán környékét. Ha már a kitörés is valószínű, azokat a lakosokat, akiket a kitörő láva három órán belül elérhet kitelepítik.

Yomiuri Shimbun

Related posts