A japán nők 40%-a nem vár segítséget

A fiatal gyermekes családanyák 40 százaléka nem számít férje segítségére a szülői vagy háztartási feladatok ellátásánál – derült ki a Bandai cég felméréséből.

A felmérés során 2000 fiatal anyát kérdeztek arról, hogy milyen gyereknevelési feladatoknál számítanak a férjük segítségére. A legnagyobb csoport – 38,7%-uk – azt felelte, hogy „semmilyenre”. A következő legnagyobb csoport 12%-kal szeretné, ha az apuka játszana a gyerekekkel, tíz százalékuk pedig elvárná, hogy a családfő együtt fürödjön csemetéjével. A negyedik legnagyobb csoport, vagyis a válaszadók hat százaléka már azzal is beérné, hogy a férj dugja ágyba a gyerekeket.

Amikor arról kérdezték őket, hogy férjük jelenleg miben segít otthon, 52%-uk úgy felelt, hogy meg-megfürdetik a gyereket, és a papák 17%-a szokott játszani a kicsikkel.
12%-uk felelt úgy, hogy férjük egyáltalán nem segít semmiben.

A Bandai szóvivője megállapította, hogy a megkérdezett családanyák leginkább azt szeretnék, ha férjük vigyázna a gyerekre, amíg ők az egyéb ház körüli tennivalókat végzik. Ez sokkal inkább fontos számukra, mint az, hogy a férjek segítsenek a napi gyermekgondozásban, mint amilyen a fürdetés.

A felmérést az internet segítségével végezték el 1000 fiús és 1000 lányos anyával.

Kyodo

Related posts