Maszumoto harmadszor is nyert Kiotóban

Kiotó polgármestere, Maszumoto Jorikane harmadszor is megnyerte a négy évre szóló polgármesterséget. A 63 éves Maszumotót a Liberáldemokrata párt és az Új Komeito párt, vagyis a koalíciós erők, valamint a Japán Demokrata Párt és a Szociáldemokrata párt támogatták.

Két ellenfelét győzte le: a Kiotói Prefekturális Egyetem 65 éves professzorát, Moriaki Hiroharát, akit a kommunista párt támogatott, illetve a 46 éves írót, Sinszuke Arait.

Maszumoto 231822 szavazatot szerzett, Hirohara 174847-et, míg Arai 25090-et. A szavazásra jogosultak 38%-a ment el választani. Négy évvel korábban ugyanez az arány még 45% feletti volt.

A küzdelem jobbára a fiskális reformokat sürgető Maszumoto és a vezetést leváltani kívánó Hirohara között folyt.

Hirohara támogatottsága csupán egyetlen politikai erőre korlátozódott, Arai pedig gyakorlatilag ismeretlenként indult.

Harmadik ciklusában Maszumoto olyan problémákra kell megoldást találnia, mint a város finanszírozásának újraszervezése – Kiotó egybillió(!) jenes adóssággal küszködik. A régi-új polgármester meg kívánja őrizni Kiotó hagyományos értékeit, ugyanakkor új életet próbál lehelni a hosszú recesszió sújtotta iparba.

Kiotó 11 körzetének egyikében, Higasijamában elektronikus szavazást folytattak le – ez volt a második ilyen alkalom azután, hogy elsőként Hirosimában tartottak ilyet tavaly februárban.

Kyodo

Related posts