A japán alsóház megszavazta az iraki missziót

A japán képviselőház kormánypárti többséggel pénteken megszavazta a japán nem harcoló alakulatok Irakba küldéséről szóló törvényi felhatalmazást. Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök koalíciója parlamenti többségét kihasználva megszavazta a törvénytervezetet. A kormánypárti képviselők álláspontjuk hangsúlyozására felállva szavaztak, míg az ellenzékiek bojkottálták a voksolást.

A 480 tagú alsóházban lerövidítették az iraki misszió biztonsági kockázatairól szóló vitát, és helyi idő szerint péntek éjfél körül zárószavazásra bocsátották a kérdést.

A parlamenti döntés utólagos jóváhagyásként született meg, hiszen a kormányfő már elrendelte a japán alakulatok útba indítását. Az esetleges parlamenti leszavazás a misszió befagyasztását és a kormány kellemetlen helyzetbe kerülését eredményezte volna. A pénteki szavazás lezárultával azonban a japán ellenzéknek nincs több alkotmányos eszköze az iraki részvétel megakadályozására.

A teljes parlamenti jóváhagyáshoz szükséges még a 252 tagú felsőház igenje is, de a második kamara kormánypárti túlsúlya miatt ez már csak formalitás lesz.

Az Iraki küldetésben részt vevő mintegy ezer katonát vasárnap búcsúztatják ünnepélyes keretek között. Az akció Japán első és egyben legveszélyesebb katonai vállalkozása a II. világháború óta, a japán alakulatok azonban a törvény szerint kizárólag humanitárius és helyreállítási feladatokat végezhet „nem háborús övezetekben”.

MTI

Related posts