A Halászati Ügynökség több bálnahúst árul, hogy megvédje a kutatási programot

ImageA kormányzat azt szeretné, ha a fogyasztók több bálnahúst ennének – a korábbi vadászatok során leölt állatok húsa ugyanis hegyekben áll a raktárokban, ezzel is érvet adva a „bálnakutatás” ellenzőinek szájába.

A felesleges készletek azért halmozódtak fel, mert Japán bővítette a bálnahalászatot, ugyanakkor a fogyasztók alig vásárolnak több húst, mint korábban.

Az ügynökség hivatalnokai elmondták, hogy az egyre növekvő eladatlan készlet csak még jobban felhergeli a bálnavadászatot ellenző országokat, melyek folyamatosan amellett érvelnek, hogy a szigetországnak minél kevesebb – lehetőleg nulla – tengeri emlőst kellene lemászárolnia.

A Halászati Ügynökség ahelyett, hogy a jövőben kevesebb állatot gyilkolna le inkább újabb értékesítési csatornákat keres, és csökkenti a bálnahús árát, hátha ettől megjön a vásárlók kedve.

– Még mindig rengeteg ember enne szívesen bálnahúst – mondta az ügynökség szóvivője. – Ha kitaláljuk, hogyan adjuk el, a készletek rohamosan csökkenni fognak – tette hozzá.

A bálnahúst nehéz a nagy áruházláncokban értékesíteni, mivel ezek a cégek csak rendkívül nagy mennyiségben vásárolnak bármit is. A bálnahúst pedig, bár egyre növekvő, de még mindig kis mennyiségben tudják csak a piacra dobni, különösen a többi tengeri állathoz képest.

A bálnahús eladásából származó bevételeket a cetek kutatására fordítják. 1998-ban mintegy 6-700 tonna húst raktároztak Japánban. Tavaly már 4800 tonnát.

Asahi Shimbun

Related posts