Vizsgatétel lett a 47 rónin története

Egy civil szerveződés, amely az egyik leghíresebb kabuki darab, a Csúsingura emlékének ápolására jött létre bejelentette, hogy bárki vizsgát tehet náluk a negyvenhét szamuráj történetéből, akik tömeges öngyilkosságot hajtottak végre, miután megbosszulták uruk halálát.

Image

A 47 rónin sírja

Egy tokiói szervezet, a Csúó gisikai megalkotta a Csúsingura-cu kentei sikent, azaz a Csúsingura szakértői vizsgát, hogy segítsenek az átlagembernek jobban megismerni a 300 évvel ezelőtt történteket.

Az első írásbeli decemberben lesz, egyszerre 10 városban (beleértve Tokiót és az esemény színhelyéül szolgáló Ako települést).

A Csúó gisikait 1912-ben alapították. Tagjai kutatásokat folytatnak és tanulmányokat publikálnak a történettel kapcsolatban. Ma mintegy háromszázan dolgoznak a szervezetben. Korábban a tagok egymás között szereztek „Csúsingura doktor” címet, ez az első alkalom, hogy bárki próbára teheti tudását. A teszt 50 kérdésből áll, melyeknél négy-négy válasz közül kell megjelölni a helyeset. A 90 perces vizsga akkor sikeres, ha legalább 40-re jól válaszoltak (persze csak a 10.000 jenes díj befizetése után). Az így nyert „Csúsingura oktató” cím birtokában később a vizsgázók maguk is oktathatják a történteket – ebben segítségükre van a szervezet.

A Csúsingura az 1700-as évek elején játszódik, amikor egy maroknyi, urát vesztett szamuráj megölte Josinaka Kirát. A szamurájok hűbéresének, Naganori Aszanónak ugyanis Josinaka okozta a halálát. Az eset számtalan feldolgozást ért meg, már csak ezért is tartják joggal „Japán szellemi öröksége részének” – ahogy a Csúó gisikai vezetője fogalmazott.

Mainichi

Related posts