Végigsöpört Japánon a Songda tájfun

Özönvízszerű esőzéssel csapott le Japán déli részére a Songda tájfun, amely miatt emberek tízezrei kényszerültek elhagyni otthonaikat, több százezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás és megbénult a közlekedés.

A pusztító erejű forgószél óránként 144 kilométeres sebességgel söpört végig Okinaván és Kjúsú szigetén. Az ítéletidőben 63 ember sérült meg, a hatóságok több mint 26 ezer embert szólítottak fel arra, hogy átmenetileg költözzenek biztonságosabb térségekbe. A felhívásnak 17 ezer 200-an már eleget tettek – jelentette kedden az NHK japán televízió. A tájfun következtében mintegy 433 ezer háztartásban maradt ki az áram, 6 ház romba dőlt és 21 épületet öntött el árvíz.

Eltűnt egy indonéz hajó teljes legénysége

A viharban eltűnt egy indonéz teherhajó 22 fős legénysége, miután 6300 tonnás vízi járművük megfeneklett és elárasztotta a víz. A keresésükre indult parti őrség egyelőre csak egy üres mentőcsónakot talált a szerencsétlenség körzetében – számolt be a Kyodo hírügynökség. A legénység tagjai valószínűleg mindannyian indonézek voltak.

Kjúsún a tájfun miatt leállították a légi forgalmat – több mint 430 belföldi járatot töröltek -, a vasúti közlekedést, valamint a kompjáratokat.

Évi 2,6 helyett ez már a 7. tájfun az idén

A meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy 24 óra leforgása alatt akár 40 centiméter eső zúdulhat Kjúsúra és Sikoku szigetére. A Songda már a 7. tájfun, amely az idén Japánban pusztít – ami a meteorológusok szerint új rekordnak számít, mert átlagosan évente 2,6 forgószél sújtja a távol-keleti országot. A Songda, amely a Fekete-folyó vietnami elnevezéséről kapta nevét, északkeleti irányba vonul tovább Japán nyugati partjai mentén, és pereme súrolja a Koreai-félszigetet.

A dél-koreai Csedszu-szigeten két hajót már megrongált a viharos szél, az ország déli és keleti részén hat, belföldi járat
fotók: epa
okat fogadó repülőtér forgalmát felfüggesztették és átmenetileg leállították a kompok közlekedését is az érintett térségekben.

Erős földrengés

Vasárnap két nagyobb földrengés rázta meg Japánt. A Richter-skála szerinti 6,9-es nagyságú földmozgást, amelyet öt órával később egy 7,3-as nagyságú követett, legerősebben a fővárostól 450 kilométerre nyugatra fekvő Vakajama prefektúra ritkán lakott térségeiben lehetett érezni, de Oszakában, Kiotóban és Nagojában is észlelték. Tokióban kilengtek a felhőkarcolók, harmincnyolcan megsérültek.

index/MTI

Related posts