Ujjlenyomatot vesznek a külföldiekről

A szélsőséges támadásokat megelőzendő Japán fegyveres ügynököket ültet repülőjárataira,  beutazó külföldiektől pedig ujjlenyomatot vesz – amerikai mintára.

Az antiterrorista kormányhivatal bejelentette, hogy a jövőben minden látogatót lefényképeznek, és a külföldiek minden szálláshelyen kötelesek lesznek igazolni magukat. A rendelkezéseket fokozatosan vezetik be 2007 márciusáig.

Hoszoda Hirojuki kormányhivatalnok így fogalmazott: „Nem engedhetjük, hogy Japán könnyű helyszínnek számítson terrorista tevékenységek számára. Terveinket úgy hajtjuk végre, hogy közben ne helyezzünk túl nagy terhet a minket átogató külföldiek vállára.”

Állandó lakhellyel rendelkező külföldiek – páldául a koreai kisebbséghez tartozó emberek, akik már Japánban születtek – mentesülnek a fotózás alól. A japán kormány figyelembe veszi azokat a tapasztalatokat is, melyeket az Egyesül Államokban gyűjtöttek: ott a beutazók sokat panaszkodnak a hivatalnokok gorombaságára a 2001. szeptember 11-i támadások óta.

– Sokan ellenszenvvel fogadták, amikor az USA bevezette a US-VISIT rendszert. Biztosak vagyunk benne, hogy Japánban is hasonló reakciók várhatók. A következő évet arra szánjuk, hogy kidolgozzuk a módszereket, melyek a lehető legkevésbé zavarják az ide látogatókat – mondta Hoszoda. Azt is hozzátette, hogy már a közeljövőben civil ruhás rendőröket küldenek minden járatra. Azt, hogy a rendőrök viselnek-e majd fegyvert, még nem döntötték el.

Az Al-Kaidához tartozó militáns csoportok megfenyegették a szigetországot, amiért Irakba küldött csapatokat.

A japán hivatalnokokat meglepte, amikor kideült, hogy az Al-Kaidéhoz kötődő francia Lionel Dumont 2002 júliusa és 2003 szeptembere között a felkelő nap országában tartózkodott és adományokat gyűjtött, pénzt mosott és szélsőségesekből álló hálózatot alakított ki.

A férfit tavaly decemberben tartóztatták le Németországban köztörvényes bűncselekmények miatt, ahol életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték fegyveres rablásért.

APF

Related posts