Újévi halsaláta Kínából
A hagyomány szerint a vendégek a halsalátát magasra emelve kívánnak boldog újévet. Ha nem tudsz friss lazacot szerezni, használhatsz füstölt vagy sózott változatot is.
- 100 g nyers lazacfilé
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- csipetnyi fehérbors
- 1 teáskanál citromlé
a salátához:
- 1 közepes sárgarépa gyufaszálra vágva
- 1 kisebb jégcsapretek gyufaszálra vágva
- 50 g papaja
- 2 kanál savanyú káposzta
- 1 kanál ecetes gyömbér
- 1 kanál cukrozott gyömbér
- fél grapefruit
- friss citromf? vagy menta
a szószhoz:
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 kanál mogyoró- vagy szójaolaj
- 1 teáskanál szezámolaj
- 6 kanál ribizlilekvár
- 2 kanál hoisin szósz
a díszítéshez:
- apróra tört sózatlan mogyoró, ötf?szer-keverék, pirított szezámmag
A tálalóedényen helyezd el a zöldégeket. A tetejére tedd rá a halszeleteket. Tálalás el?tt öntsd rá a szósz összekevert hozzávalóit, majd a díszítésre szánt magokat. A vendégek ev?pálcikával keverik össze a salátát.