Tapizási rekord a tokiói vonatokon

Kizárólag női utasoknak fenntartott vasúti kocsik indítását kéri a tokiói rendőrség a molesztálások elleni harcához. A tokiói vonatokon tavaly rekordszámban taperoltak le nőket, a feljelentések száma a kamerás mobilok megjelenése után emelkedett.

Rekordszámú szexuális támadást követtek el a tokiói elővárosi vasutakon 2004-ben. A rendőrségi kimutatások szerint tavaly 2 201 nőt molesztáltak a járműveken, szemben a tavaly előtt 2 058 esettel. 1996-hoz képest megháromszorozódott a tapizós támadások száma, bár ez a rendőrség szerint azért is van, mert a nők mostanában bátrabban jelentik az eseteket, írja a BBC.

A feljelentések száma a kamerás mobilok elterjedésével nőtt meg, a molesztáltak ugyanis fényképet is tudnak készíteni támadójukról, írja a BBC.

A rendőrség a járőrök számának növelésével próbálja csökkenteni a támadások számát. A molesztálások több mint fele azonban a reggeli csúcsforgalomban történik, amikor erre kiképzett szakemberek préselik fel az utasokat a túlzsúfolt szerelvényekre. A rendőrség ezért azt kéri a vasúti társaságoktól, hogy több kizárólag női kocsit állítsanak forgalomba.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a huszonéves japán nők közel kétharmadát taperolták már le a tokiói vonatokon és vasútállomásokon. A megtámadottak egyharmada a rendőrség kimutatása szerint tinédzser.

index

Related posts