Szuperszakács kerestetik

ImageA meleg, kora őszi délutánon mindenki sietősen lépked a tokiói Sibuja negyed metróállomásán, hogy minél korábban leguríthasson egy pohár hideg sört valamelyik helyi bárban, vagy hogy elérje a hazafelé vezető vonatot.

Okada Takujának azonban más jár a fejében. Egy helyi irodaház felé veszi az irányt. Belép az osztályba, dzsekijét és egy tengerészmintás köténykére cseréli. Miután megköti ugyanolyan színű bandannáját a homlokán. a 32 éves irodai munkás készen áll.

Okada egyéves szakácstanfolyamra jár egy sibujai iskolában, melyet a Jobb Otthonért Egyesület tart fenn.

Az egyesületet 1963-ban alapította egy maroknyi lelkes háztartásbeli, abból a célból, hogy továbbadják generációjuk főzési tudományát a fiatal nők számára. A szervezők eleinte kizárólag nőknek rendeztek tanfolyamokat, ám az utóbbi években már a férfiak számára is nyitva áll az ajtó, mutatva az új trendet.

Más, egyedülálló férfiakhoz hasonlóan Okada is alig néhány konyhai fogást tanult gyerekkorában. Édesanyja végzett otthon minden munkát a főzéstől a takarításon és mosáson át egészen a bevásárlásig. Neki vagy édesapjának még csak az ujját sem kellett mozdítania.

Aztán nemrég Okada saját lakásba költözött – és rádöbbent, hogy sürgős szüksége van néhány életbevágó képesség elsajátítására.

Utoljára az általános iskolában hallottam a főzésről, háztartástan órán – mondta. – Rájöttem, hogy jobban járok, ha legalább a főzés alapjait megtanulom.

Hősünk az interneten talált rá a Jobb Otthonért tanfolyamára. 26 osztálytársával körülvéve – többségük 20-30 év körüli hölgy – elkezdi készíteni a nap ételét: grillezett padlizsánt és tondzsirut (miszoleves sertéshússal és zöldséggel).

Okada olyan óvatosan kanalazza a megfelelő mennyiségű kristálycukrot, mintha aranyból lenne. Kését úgy tartva, mint egy érsebész, gondos precizitással szeli az újhagymát a recept kívánta hajszálvékony karikákra.

Nem ő az egyetlen férfi a teremben. Odaka osztályába négyen járnak, mindannyian nagy erőkkel próbálják elsajátítani a fortélyokat, nagyjából olyan sikerrel, mint a lányok.

Fukucsi Hirosi régi cimborája és munkatársa, Madzsima kedvéért kezdett járni. A két 34 éves férfinak azonban teljesen más oka volt a tanfolyamban való részvételre.

Madzsima nőtlen tisztviselő a tokiói önkormányzat alkalmazásában, és gyakran étkezik otthonán kívül. Meg akarja tanulni, hogyan készíthet könnyedén némi harapnivalót az esti sör mellé.

Fukucsi másrészről nős, felesége határozottan megrémült, amikor meghallotta, hová készül.

A feleségem is dolgozik. Mindig azt mondogatja, hogy nem tisztességes, hogy minden otthoni munka is ráhárul – mondja Fukucsi, aki a Fuji TV-nél dolgozik. – Munkabeosztásom állandóan változik, nincs időm komoly ételek elkészítésére. De egyre jobban élvezem a főzést.

Néhány éve még egyetlen férfi sem járt a tanfolyamokra. Ha akkoriban egy férfi beiratkozik, az összes nő őt bámulta volna – mondta Simoda Joko asszony, a Jobb Otthonért Egyesület szóvivője.

1991-ben 350, idén már 5530 férfi jár a főzőtanfolyamra. Legtöbbjük 60 feletti, akik hobbiból tanulnak, vagy mert feleségük már nem képes elvégezni a konyhai munkát.

Öregedő társadalmunkban igen fontos, hogy egészségesek maradjunk – mondja Simoda. – Ahelyett, hogy másokra szorulnának, sokan maguk szeretnék eldönteni, mit és miből esznek. A tanfolyamra járó férfiak háromnegyede korábban még soha nem készített ételt.

A tanfolyam végén már csak 15%-uk nyilatkozott ugyanígy. A fiatal férfiak egyre jobban érdeklődnek a konyhai praktikák iránt.

Most már kifejezetten férfiak számára is indítunk osztályokat – meséli Simoda asszony. – Még a hatvan felettiek számára is külön csoportot hoztunk létre, mert ők szégyellnek fiatal nőkkel egy osztályba járni. A fiatal férfiak szerencsére szívesen járnak a lányokkal egy osztályba.

A megnövekedett lelkesedés oka a fiatal férfiak körében részben a híres Kentarónak köszönhető. A 32 éves séf a közismert televíziós személyiség, a szintén szakács Kobajasi Kacujo fia, aki 140-nél is több szakácskönyvet adott ki.

Kentaro azzal vált híressé, hogy szakácskönyveiben igen egyszerű ételeket kínál japán és kínai stílusban, közismert hozzávalókból.

Receptjeihez olyan alapanyagokra van csupán szükség, melyek minden sarki boltban beszerezhetőek (például tonhalkonzerv).

A Kodansha szerkesztője, Narabu Ajumi elmondta, hogy Kentaro legalább tíz könyvet adott már ki, és mindegyik igen népszerű lett.

A fiatal férfiak egyre jobban vonzódnak a főzés iránt – véli Szugimori Kazuhiro, a kéthavonta megjelenő női magazin, az Orange Page szerkesztője. – Elég sok olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy fókuszáljunk azokra az emberekre, akik feleségük helyett főznek. Ez eléggé meglepett minket. Korábban a főzés a férfiak számára csupán hobbi volt, melyet különleges események alkalmával űztek. Most azonban a fiúk barátnőjük vagy feleségük helyett készítenek ételt. A főzés része lett a közösen végzett házimunkának. Ha egy fiú tud főzni, az nagy vonzerőt jelent a nők számára – teszi hozzá a 36 éves szingli Szugimori.

Az Orange Page júniusban új rovatot indított „Otoko ga cukuru kore tabete” (Kóstold meg ezt a férfiak készítette ételt) címmel, benne számos híres férfiszakács receptjével.

Ennek ellenére csupán kevés férfi veszi át a konyhai teendőket otthon.

Egy 2001-es országos felmérés szerint azokban a családokban, ahol mindkét fél dolgozik, a férfiak átlagosan napi 25 percet töltenek házimunkával. A nők 4 óra 12 percet.

De amikor Okada nemrég pecázni ment egy barátjával, már ő készítette el az aznapi ebédet makrélából és lepényhalból.

Nem használtam receptet, így nem sikerült tökéletesre – mondja ferde mosollyal Okada. Ha azonban tálalásról van szó, elemében érzi magát. – Persze jobb lenne olyan lányt találni, aki elvégzi a főzést, rám pedig csak az evés hárulna – teszi hozzá. – A társadalom azonban változik, a nők munkába járnak. A férfiaknak osztozniuk kell a házimunkában.

Az osztály egy másik tagja kevésbé liberális nézeteket vall:

Az lenne a legszebb, ha olyan asszonyt találnék, aki egész nap engem szolgál ki – mondja a tokiói önkormányzat alkalmazásában álló Madzsima. – Ezt azonban manapság nem szabad hangosan kimondani

Asahi

Related posts