Savanyú-csípős rákleves

  • 2 teáskanál tamarindusz sűrítmény
  • 1 dl forró víz
  • fél kg nagyobb rák megtisztítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál halszósz
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2 kanál olaj
  • 2 szál újhagyma vékony karikára vágva
  • 3 szál citromfű, szétnyomkodva
  • 1 nagy paradicsom kimagozva, gerezdekre vágva
  • 2 kanál cukor
  • fél csésze kockára vágott ananász
  • fél csésze bambuszrügy csíkokra vágva
  • 1 kanál szójaszósz
  • 1 teáskanál chiliszósz
  • fél csésze babcsíra
  • 2 kanál apróra vágott friss mentalevél

A tamarindusz sűrítményt keverd el 1 dl meleg vízben. A rákokat
hosszában vágd ketté. Egy tálkában keverd el a fokhagymát, a borsotés
a halszószt, majd öntsd a rákra. Tedd félre fél órára.
Hevítsd fel az olajat egy lábasban. Pirítsd meg benne a hagymátés a
citromfüvet, vigyázz, ne barnuljon meg. Add hozzá a paradicsomotés a
cukrot, majd alacsony lángon párold 3-4 percig. Add hozzá az ananászt
és a bambuszrügyet, kevergesd közepes lángon két percig. Adj hozzá 5
csésze vizetés nagy lángon forrald fel. Keverd el benne a vízzel
elkevert taamarinduszt. öt perc múlva add hozzá a rákot, a chiliszószt
és a babcsírát. Forrald fel, és egyből zárd el a lángot. Tálaláskor
hintsd meg egy kevés újhagymávalés a mentával.

Ha teszel bele sok üvegtésztát, akár főételként is fogyasztható.

Related posts

Kommentelj