Rendhagyó könyvajánló Karácsony előtt

 Karácsony közeledtével az ajándékvásárlási láz rohamai között nagytakarítást tart az ember – no nem akkorát, mint tavasszal, amikor a téli szürke napokat elűzendő napsugarakkal a lakás minden zugát fertőtleníteni kívánja -, mert mégiscsak az év végéhez közeledünk; legyen tisztaság, rend, és a vendégsereg se pislogjon laposan a sarokban megbúvó koszcicák láttán.
A kis lakás térelválasztó könyvespolcát körbeporszívózva nem állhatom meg, hogy el ne gondolkodjak az egyik legtöbbször visszatérő kérdésen: az alexandriai könyvtár állományához képest csekély számú könyveim közül melyek legyenek az esti lefekvés előtti olvasáshoz igazán kézközelben, és melyek pihenjenek rövidebb-hosszabb ideig a beépített szekrény hátsó zugában. A könyvespolc már így is rendszerez, rekeszeiben elválik egymástól a szépirodalom és a szakmai olvasmány.
Az évek teltével – és a harcművészeti fertőzöttség elhatalmasodásával – a szépirodalom mindinkább a beépített szekrénybe szorult. Mára azonban már a szakmai könyveket is szelektálni kell.

 Az űzött stílus magyarországi és nemzetközi vezetőmestereinek könyvei mellett – Vikartóczky Gusztáv: Az önvédelem iskolája (A nihon tai jitsu Magyarországon), Modern önvédelem ősi alapokon; Roland Hernaez: Ju-jitsu (La force Millénaire) – foglal helyet a magyarországi hőskorból Kelemen István: Ju jutsu (A modern önvédelem útja) könyve.
Az ütő- és rúgótechnikák szinte valamennyi harcművészeti irányzatban jelentős helyet foglalnak el, hiszen a hatásos védekezést megtanulni csak úgy lehet, ha tudjuk, milyen egy valódi támadás. Elsajátításuk elméleti segítségére áll a második rekeszben Kesić Bogdan – Zsolt Péter karate tanulási programjegyzete 9.- 1. kyu-ig és hozzá kiadott Karate szótár 1986-ból, Adámy István: Kyokushin karate című munkája ’85-ből, valamint a shotokan karate magyarországi meghonosításának 30. éves évfordulójára megjelent Shin, Waza, Tai (Szellem, Test és Technika alcímmel) Mazura Katalin senior international instructor tollából.
A szűken vett társművészetek után sorakozik:
Darell Max Craig: Mugai Ryu (A kardrántás klasszikus szamuráj művészete), Kozsuharov Ognjan: Iaido,
Jamamoto Cunetomo: Hagakure – A szamurájok kódexe,
Inazo Nitobe: Bushido,
Mijamotó Muszasi: Go rin no so (Az öt elem könyve),
Taira Sigeszuke: Busido Sosinsu (A szamuráj becsületkódexe).

Edzői munkámat támogatja felnőtt szakápoló-tanonc korszakomból Donáth Tibor képes anatómiai atlasza, a képzés tankönyvei és volt rajzmániás barátnőm Művészeti anatómia albuma Barcsay Jenőtől, aki az emberi testet különböző mozgások közben vetette papírra ceruzával; Oliwer Cowmeadow shiatsu gyakorlati útmutatója és Leon Chaitow holisztikus fájdalomcsillapításról szóló műve.
A középfokú edzői tanfolyam tankönyv és jegyzetanyaga, valamint Nagy Ernőnek a judo sport törzsanyagának a nemzeti alaptantervbe, majd kerettantervbe való bekerülésének örömére összeállított „Küzdősportok az iskolai testnevelésben” című pedagógia anyaga a sport oldaláról világítja meg tevékenységemet.
A harcművészet gyakorlása közben a „Mizu no kokoro” – szellemünk nyugodt legyen, mint egy csendes tó felszíne; csendes és mégis kész arra, hogy mindenhová folyjon, ahol szükség van rá – és a „Tsuki no kokoro” – a holdvilág mindenütt látható, s nem tapad semmihez; a figyelem mindent beragyog, s nem ragad le semmihez – állapotának elérésére törekszünk.
Csendes esténként akkor érzem magam nyugodtnak, ha a figyelmemet nem egy témakörhöz kell ragasztanom.
Így tudok egyszerre porszívózni, a rendszerezés tematikájáról elmélkedni és szembesülni azzal a ténnyel, hogy a lefekvés előtti olvasásnál szükségem lehet kis könyvtáram bármely kötetére.

Ui.:
Társedzőm telefonált, menyasszonya takarítás közben megtalálta a kölcsönadott könyveimet.

Kedves Jézuska, kérlek, hozz egy könyvespolcot karácsonyra.

Köszi,

        CitiZen

Related posts