A robotok már az ágyunkban vannak

Az ápolásra szoruló idősek száma egyre növekszik Japánban, egy új próbálkozás azonban önellátóvá – sőt, mint majd a cikkből kiderül – némileg szuperapóvá, ill. szuperanyóvá teheti őket. A fogyó munkaerővel párhuzamosan egyre nagyobb a hiány a szakképzett ápolókban. A kutatók most keresik az élő munkaerő tökéletes helyettesítőjét: a robotot.
– Az Egyesült Államoktól vagy Európától eltérően Japán nem szívesen engedi az országba az olcsó munkaerőt – mondja Gomi Takasi, a kanadai Applied AI Systems nevű cég tulajdonosa. Ők azok, akik tavaly megalkották az „intelligens” kerekes szék prototípusát, amely képes önállóan közlekedni és kikerülni az útjába kerülő akadályokat.

– Két-három évtizeden belül gyökeres változást élünk majd át, az új problémákat pedig csak robotokkal lehet orvosolni – mondja a Japánban született kanadai kutató.
Jelenleg a legtöbb robotot a gyárakban használják. Ugyanakkor sok japán kutató fejleszt már most is otthoni, irodai vagy kórházi használatra robotokat.

A gazdasági racionalitás a robotokat hozná helyzetbe

Egy májusi kormányjelentés szerint a gyárakon kívül alkalmazott robotok forgalma 2015-re eléri az 1,1 billió jent. Ekkorra már minden negyedik japán 65 évesnél idősebb lesz.
Szankai Josijuki azok közé tartozik, akik szerint az dősek ápolásának jövőjét a robotok jelentik. A Cukuba Egyetem kutatójaként Szankai olyan ruhát fejlesztett ki, amely a gyenge izomzatú időseknek segít mozogni, illetve megkönnyíti az ápolók számára, hogy mozgassák őket.
A fényes, high-tech szuperruha leginkább egy lovagkori páncélra hasonlít. Az illető lábára, karjaira és hátára erősítve a ruha szenzorain keresztül érzékeli, mikor szeretne mozdulni a beteg. Az érzékelők azokat az idegi pályákat „látják”, melyeken keresztül az agy a végtagba juttatja az utasításokat. A ruha gyakorlatilag kitalálja viselője gondolatait, már ami a mozgást illeti. Amikor a szenzorok érzékelik azt, hogy az agy utasítást küldött a végtagnak, a számítógép működésbe hozza a ruha megfelelő motorjait, melyek ugyanolyan mozgásra késztetik az öltözetet, mint az agy a végtagot.
Szankai szerint az öltözet – Hybrid Assistive Limb (HAL) 5 – lehetővé teszi egy betegnek, aki csak 80 kg-ot bír el a lábával, hogy akár 180 kilóval is megbirkózzék.
– Az igazi cél az, hogy kiterjesszük vagy megerősítsük a betegek fizikai képességeit – mondja Szankai, aki tavaly céget alapított és a HAL-5 lízingelését tervezi még idén a rászorulóknak.

Drága gondoskodás

Lehet, hogy Japánban munkaerőhiány van, ám robotokból egész seregek állnak rendelkezésre. A Földön jelenleg található mintegy 800000 robot 44 százaléka a szigetországban „él” (2003-as adat).
A „rehabilitációs robotok” piaca egyelőre gyerekcipőben jár, de rohamosan fejlődik.
A Yaskawa Electric Corp., amely az egyik vezető robotgyártó cég 2000 óta árul rehabilitációs robotokat – tudtuk meg Tomiszaki Hidenoritól, a cég orvostechnológiai csoportjának egyik munkatársától.
A vállalat ágyőrző robotja segít a stroke utáni felépülésben és mesterséges térd beültetésében, amikor a lábat mechanikus karjával mozgatja.
– Egyes páciensek megijedtek, illetve fájdalmat éreztek, ha a tornásztatás nem állandó sebességgel folyt – számol be tapasztalatairól Tomiszaki.
Az érdeklődés azonban – részben a magas árak miatt – korlátozott maradt.
A legújabb változat, a TEM LX2 például 3,8 millió jenbe (kb. 6,8 millió forint) kerül. 2003 óta mindössze öt-hat készüléket adtak el.

Szabad egy táncra?

A költségek az idővel csak csökkenni fognak. Olyan robotok kifejlesztése, melyek az emberi szeszéllyel is bírnak, már más kérdés.
A Tóhoku Egyetem és a Nomura Unison Co. Ltd robotgurui a legnagyobb kihívásnak az olyan robotok kifejlesztését tartják, melyek megértik az emberek szándékait vagy tetteit.
E kutatások során fejlesztették ki a „Báltermi Társrobotot”, amely képes keringőzni az emberrel. A 165 centis robot úgy néz ki, mint egy estélyi ruhás nő, és ötféle tánclépéssel képes reagálni partnere figuráira. A robot érzi, ahogy partnere erőt fejt ki rá (például balra forgatja) és a jelek elemzésével kitalálja, hogyan akar táncolni a hús-vér társ.
Egyes szakemberek szerint sok idős ember szívesebben venné, ha például fürdésnél ápoló helyett egy robot segítene nekik.

Kyodo

Related posts