Megújult az Iszei Nagy Sintó Szentély

A Mie megyében található Iszei Nagy Sintó Szentély egy sintó szentély-komplexum, melynek két fő része az Amateraszu istennő szentélye, a Naikú (Belső Szentély, hivatalos neve Kotai Dzsingú) és a tőle hat kilométerre fekvő, Tojóke istennek szentelt Gekú (Külső Szentély, hivatalos néven Tojóke Daidzsingú).

A két nagy szentélyhez 125 kisebb tartozik, melyek Isze városban találhatóak.
A szentély főpapjának vagy főpapnőjének a császári családból kell származnia. A szentélyek környékén számos szent és történelmi helyszín található, így például a szikla-házaspár (Meoto iwa) vagy a Heian-kori császári lakhely.

A Nihon Soki, a legrégebbi történelmi krónika szerint 2000 éve Szuinin császár lánya, az isteni Jamatohime-no-mikoto 20 éven át kereste a megfelelő helyet, amit Amateraszu istennőnek szeretett volna szentelni. Így jutott Iszébe, ahol hallotta az istennőt: „Isze egy elzárkózó és nyugodt hely. Itt szívesen laknék” és megalapította a Belső Szentélyt. Hivatalos iratok szerint Tenmu császár (678-686).építette az első szentélyt, és az első újraépítést felesége, Dzsitó császárné vitte véghez 692-ben.
A 7-14. században a császári család női tagja volt a főpapnő, majd a Japán Császárság és a sintó állami vallássá tétele után a császár volt a főpap a Sóva-korig. Japán megszállásakor a sintó megszűnt államvallásnak lenni. Meidzsi császár 7. lánya volt 1947-től a főpapnő, 2001-ig pedig Meidzsi császár ükunokája. A jelenlegi főpap Sóva császár lányának (Akihito császár nővérének) fogadott fia.
A szentélyt megalapítása óta nem tatarozzák, hanem 20 évente óriási költségeken teljesen újjáépítik, ezt Sikinen szengú-nak hívják.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/smaku/2259712896


A mai napon zajlik az új Belső Szentély átadó ünnepsége (szengjo no gi), amikor is átviszik az istenséget az új épületbe. A Külső Szentély átadó ünnepsége október 5-én lesz.
http://www.isejingu.or.jp/
.


 

Related posts

Kommentelj