Meghalt a bosszúálló japán

Nyolcvanöt éves korában elhunyt az a japán férfi, aki folyamatos akcióival próbált bosszút állni a japán császáron az ország II. világháborús szerepe miatt. Legismertebb akciójában pornóképeket hamisított a császári családról, tettéért másfél év börtönre ítélték.

 

Meghalt Okuzaki Kenzo. A japán férfi a hatvanas-hetvenes években többször is megpróbált bosszút állni Hirohitó császáron, amiért országát a II. VIlágháborúba vezette. Egy ízben parittyából acélgolyókat lőtt ki Hirohitóra, de nem találta el.

Bosszúállási kísérleteiért többször börtönbe zárták.

Okuzaki Kenzo az ország nyugati részén fekvő Kobéban hunyt el 85 éves korában. Neve 1969. január 2-án került először a lapok címoldalára, akkor hajtotta végre parittyás támadását Hirohito ellen.

Az uralkodó a császári palota egyik erkélyéről fogadta alattvalóinak újévi jókívánságait, ezt a tömegrendezvényt használta fel Okuzaki. Az acélgolyócskák a balkonról lelógó drapériát találták el.

Ez után az incidens után a palota biztonsági személyzete golyóálló üveggel beüvegeztette az erkélyt.

Ezért a támadásért Okuzaki tizennyolc hónapos börtönbüntetést kapott. Később már két teljes évet kellett rács mögött töltenie, mert olyan – hamisított – pornográf fényképeket szórt le 1976-ban tokiói áruházak tetejéről a járókelők közé, amelyeken szeretkező párok látszottak, s az eredeti fényképen lévő arcok helyére Okuzaki a császári család tagjainak arcait illesztette be.

Nemcsak a császári családon, hanem közvetlen katonai parancsnokain is elégtételt akart venni saját maga és egyszerű katonatársai világháborús szenvedéseiért. Odáig ment ebben, hogy 1983-ban rálőtt egy volt feljebbvalójának a fiára. Gyilkossági kísérletért akkor 12 évi szabadságvesztést szabtak ki rá. Okuzaki besorozott műszaki katonaként szolgált a második világháború alatt a japán császári hadseregben.

index

Related posts