Magasra ugrik az önjáró kerékrobot

Hőre rövidülő küllői segítségével halad előre az az önjáró, kerék alakú robot, amit japán kutatók fejlesztettek ki. A magától guruló kerékről ugyan még nem sejtik, mire lesz jó, de vannak, akik szerint például katonai felderítőként remekül beválna.

Négy centiméter magas és egy centiméter széles, kerék alakú robotot fejlesztett ki a Japánban, Kusatsuban található Ritsumeikan egyetem két kutatója, Shinichi Hirai és Yuuta Sugiyama. A robotok folyamatos alakváltoztatással haladnak előre, írta a New Scientist.

A kerékabroncsok elasztikus polimerből készültek, a küllők anyaga pedig nem felejtő fémötvözet, ami hő hatására rövidül, majd lehűlve visszanyeri eredeti alakját. Ha az elülső részen található küllőkbe áramot vezetnek, azok felmelegednek, megrövidülnek, így megváltozik, tojásszerűvé válik a kerék alakja. Ahogy folyamatosan további küllők melegednek fel és hűlnek le, gurul a robot.

Felderítő is lehet

A guruló robot húsz fokos emelkedőt is bír, és akár nyolc centiméteres magasságba is tud szökellni. Amikor ugrik, a lehető legnagyobb mértékben ellaposítja magát, majd hirtelen „kilő” az elasztikus külső réteg segítségével. A fejlesztőmérnökök szerint három, egymásra merőlegesen elrendezett kerék kombinációjával kormányozható, labdaszerű robot is építhető. A robotok egyelőre könnyű rézvezetékeken kapják az áramot, de a fejlesztők idővel akkumulátorokat szeretnének beépíteni a szerkezetbe.

Hirai és Sugiyama egyelőre nem tudja, pontosan hogyan lehetne hasznosítani a magától guruló kereket, de Robert Richardson, a manchesteri egyetem robotikával foglalkozó munkatársa szerint katonai felderítőként esetleg jó szolgálatot tehet. „Könnyűek és nehezen megsemmisíthetők lennének, így például el tudom képzelni olyan felhasználásukat, hogy repülőgépről dobnák le őket távoli területekre” – mondta.

De Richardson arra is figyelmeztet, hogy az ilyen guruló robotokat különösen nehéz irányítani. A japán kutatók azonban egyelőre azzal is elégedettek, hogy megmutatták: a robotoknak nincs feltétlenül szükségük merev vázra, és az alakváltoztatás is egy formája lehet a helyváltoztatásnak.

index

Related posts