Japánban lesz a világ legnagyobb bankja

A világ legnagyobb bankja jöhetne létre, ha Japán második és negyedik legnagyobb bankja fuzionálna. Elemzők szerint az egyesülés jót tenne az egész japán bankpiacnak.

Japán negyedik legnagyobb bankja, az UFJ fuzionálna az ország második legnagyobb pénzintézetével, a Mitsubishi Tokyo Finance Grouppal – írja a BBC Online. Ezzel a világ legnagyobb bankja jönne létre, mely még az amerikai Citigroupot is megelőzné. Az új óriásbank mérlegfőösszege az előzetes számítások szerint 1,74 ezer milliárd dollár lenne.

A Mitsubishi Tokyo egyelőre nem kapott semmilyen konkrét megkeresést az ügyben – reagált a bank közleményben. A két pénzintézet esetleges fúziója a japán pénzügyi rendszer megreformálásának lenne a része. Elemzők szerint a Mitsubishi Tokyo számít a legstabilabb banknak az országban.

Az egyesülés az UFJ-nek mentőövet jelentene, mivel az elmúlt három évben komoly veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni. Szakértők szerint az UFJ-nek követnie kellene a Mitsubishi Tokyo példáját. A bank ugyanis az utóbbi időben nagyon sokat tett azért, hogy csökkentse rossz hitelállományát. Ennek is szerepe volt abban, hogy mára az egyik legstabilabb bankká vált. A fúzió elősegítené ezt a folyamatot az UFJ-nél, ez pedig az egész japán bankpiacnak jó lenne.

index

Related posts