Legkevesebb három halálos áldozata van a balesetnek

Baleset történt hétfőn egy japán atomerőműben: egyes jelentések szerint három, mások szerint öt ember meghalt, tizennyolc pedig megsérült, mert gőz lövellt ki egy reaktor turbinájából a turbinaházba. Radioaktív anyagok nem kerültek a környezetbe a Tokiótól 320 kilométerre északnyugatra lévő mihamai erőműből, s az erőmű területén belül sem történt nukleáris szennyeződés. A kicsapó gőzsugár ugyanis nem tartalmazott sem gáznemű, sem szilárd radioaktív részecskéket. A harmadik reaktor, ahol a baleset történt, automatikusan leállt. Egyelőre nem ismeretes a baleset oka, még folyik a szakértői vizsgálat – közölte a helyi rendőrség. A mihamai atomerőmű a távol-keleti ország Fukui tartományában, Honsú szigetén található, gazdája a Kansai Electric Power Co. Inc. áramszolgáltató nagyvállalat. Biztonsági problémák sorozata rendítette meg a japán lakosság bizalmát az atomerőművek biztonságában az utóbbi évek folyamatán.

1999 októberében a Tokaimura japán atomerőműben történt szerencsétlenség. Ellenőrizetlen láncreakció indult be akkor egy szabálytalanul végrehajtott művelet közben. Két dolgozó időt akart megtakarítani azzal, hogy jelentős mennyiségű uránt kevert össze vödrökben, ahelyett, hogy a biztonsági szabályoknak megfelelően speciális tartályt és gépi keverőt használt volna fel a munkafolyamathoz.

Két ember életét vesztette és több száz helyi lakos sugárfertőzést szenvedett az 1999-es szerencsétlenségben. Azóta súlyosabb baleset nem történt mostanáig, de számos atomerőmű működtetésében lepleztek le olyan szabálytalanságokat, amelyek a körülmények szerencsétlen összejátszása esetén balesetet, szerencsétlenséget idézhettek volna elő. Japán atomerőművekből nyeri az általa felhasznált villamos energia harminc százalékát.

MTI

Related posts