Kyokushin Karate Szeminárium, Calgary, Alberta, Kanada

A Szakuban korábban már beszámoltunk róla, hogy Kanadában magyarok irányítják a Kyokushin életet Heiter István vezetésével.

Időközben jó kapcsolat alakult ki a Calgary Kyokushin Klub és a Szaku között, nemrég kaptunk egy beszámolót az általunk beharangozott szemináriumokról, ahol neves japán mesterek oktattak.

A Calgary Karate Club-Kyokushinkai 1999 óta műkódik Heiter István vezetésével a nyugat-kanadai cowboy városban, az 1988-as téli olimpia színhelyén. A klub taglétszáma 2005-re meghaladta a 100 aktív főt. A karate klub szervezetileg az Összjapán Kyokushin Unió tagja, mely világszervezet egy, a kyokushin szövetségek között együtműködést és barátságot szorgalmazó, nyitott sportpolitikát folytató szervezet. A klubtagság részéről nemrégiben igény merült fel egy karate szeminárium megrendezésére, japán oktatók részvételével.

A szemináriumra az alábbi oktatók érkeztek: Shihan Seiji Kanamura (a kyokushin karate alapításának évében kezdett karatézni Sosai alatt, majd 1971-ben Masutatsu Oyama kérésére az Egyesült Államokba költözött, hogy ott terjessze a kyokushin karatét.), Shihan Kazuyuki Hasegawa (Sosai egyik első japán brach chief-je, a 2. összjapán bajnokság első helyezettje, jelenleg az Összjapán Kyokushin Unió ügyvezető elnöke), Shihan Yasuhiro Shichinohe (többszörös japán nehézsúlyú bajnok és világbajnoki helyezett, Okinawa branch chief-je, aki Uchi Deshiként 3 évet töltött a Honbu dojóban, jelenleg az unió nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízottja) és Shihan Shigeru Tabata (szintén Sosai Uchi Deshije, az unió bírói bizottságának vezetője, Yamagata prekfektúra Sosai Oyama által kinevezett branch chief-je, a Kyokushin Unió bírói bizottságának vezetője).

A japán mesterek programja az érkezést követő napon, csütörtökön kezdődött a Calgary Karate Club strathmori (közeli kisváros) dojójának meglátogatásával. A vérbeli japán stílusú, háromórás edzést rövid szünet szakította csak meg, amikor is a helyi polgármester, aki megtekintette az edzést, üdvözölte a Shihanokat, és ajándékokkal kedveskedett a neves karatemestereknek.

A hivatalos megnyitóra péntek este került sor a Calgary Dojo-ban, ahol több mint 70 résztvevő várta izgatottan az edzés kezdetét. A Shihanok 4 csoportra osztották szét a jelenlévő karatékákat, az életkor és a tudásszint figyelembevételével. A felnőtt haladóknak Hasegawa Shihan oktatta a haladó sabaki jellegű küzdelmi stratégiákat, amelyek az ellenfél háta mögé kerülést és kiütését hangsúlyozza, aminek Shihan neves specialistája. A szintén három órás edzés szünetében a város megbízottja érkezett, aki a vendégeket Calgary tiszteletbeli polgárává avatta és a szertartás részeként a hagyományos fehér cowboy kalapot ajándékozta a Shihanoknak.

A másnap reggeli edzést a pénteki szerves folytatásaként lehet értékelni, mindenki kisebb csoportokban ismerkedett a kyokushin karate rejtelmeivel. Rövid ebédszünet után Kyu és Dan vizsgára került sor, ahol a legtöbb résztvevő sikeresen vette az akadályt. A mesterek elégedettségüket fejezték ki a technikai színvonallal kapcsolatban. A szombati programot hangulatos vacsora zárta az egyik leghíresebb Calgary-i cowboy bárban, ahol a jelenlévő tagok közül többen sikertelenül próbáltak megülni a rodeo gépbika hátán. A vasárnap reggeli, utolsó edzés haladók számára került megrendezésre, Shihan Kanamura küzdelmi technikák gyakorlásán keresztül ismertette a kyokushin karate számos alapfilozófiáját. Az edzés után a mesterek kiránduláasra indultak a közeli Sziklás hegységbe, és a vasárnap estét egy termálfürdőben töltötték, ahol lehetőség volt pihenésre, kötetlen beszélgetésre és a barátság elmélyítésére a jelenlévők között. Kedd reggel a Shihanok hazautaztak Japánba, illetve Kanamura Shihan New York-ba. Távozásuk előtt a Shihanok reményüket fejyezték ki, hogy a későbbiekben még visszatérhetnek Calgaryba.

A szemináriumon az alábbi magyar kyokushin karatékák vettek részt: Sensei Barna Zsolt Floridából, Sensei Kalányos Tibor, London, Ontarióból Sensei Árvai Gábor, Sensei Heiter István, Sempai Heiterné Hendlein Gizella és Sempai Tímár László Calgaryból.

A Calgary Karate Club-Kyokushinkai web oldala: www.calgarykarate.ca

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

Related posts